Snöskoter
En vacker vårvinterdag när snön gnistrar är det härligt att vara ute på snön eller på våra isar. Snöskotern gör det möjligt att ta sig ut till platser som du inte når så lätt på skidor och skapar frihetskänsla, men den kan också vara ett störningsmoment för andra som är ute i naturen. Därför är det viktigt att du som kör snöskoter följer de regler som finns.
Förarbevis krävs för snöskoter
I Sverige krävs ett särskilt förarbevis för att få köra snöskoter. Du får också köra snöskoter om du har:
- ett förarbevis för terrängskoter utfärdat från och med 1 januari 2000
- ett körkort eller traktorkort som är utfärdat före 1 januari 2000
Förarbevis snöskoter - transportstyrelsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Var finns det skoterleder?
Det finns ca 250 km färdigställda skoterleder. På Sandvikens skoterklubbs webbplats hittar du information om ledansvariga och var det finns kartor över lederna.
Sandvikens skoterklubb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Körning på allmän och enskild väg
Det är inte tillåtet att köra snöskoter på allmän väg, utom när du ska korsa vägen, eller köra kortast möjliga sträcka om terrängen är oframkomlig. Där du måste köra snöskoter på väg är högsta tillåtna hastighet 20 km/tim.
Snöskoterkörning i naturreservat och nationalparker
I Färnebofjärdens nationalpark är det helt förbjudet att köra skoter. Inom naturreservat är grundregeln att det är förbjudet att köra snöskoter. I Lisselåsklacks naturreservat söder om Årsunda är snöskoterkörning inte förbjuden, men reservatet består av ett känsligt klapperstensfält som inte får skadas. Även om marken är väl snötäckt kan det vara mycket svårt att undvika skada på klapperstensfältet om man kör snöskoter där.
Mer information
Länsstyrelsen Gävleborg - motortrafik i naturen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Naturvårdsverket - Snöskoter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.