Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Litteraturhuset Trampolin

Trampolin är ett litteraturhus för barn och unga som ligger i Kulturcentrum i Sandviken. På Litteraturhuset Trampolin arbetar vi med att stärka barn och ungas läs- och språkutveckling genom olika estetiska uttrycksformer med fokus på berättande. Genom högläsning, drama, bild, film, foto, rörelse, musik m.m. levandegör vi böcker och andra berättelser och uppmuntrar barn och unga till eget berättande. Trampolin har även ett samverkansavtal med Region Gävleborg som innebär att lyfta litteraturen som konstform och sprida våra metoder och arbetssätt till pedagoger, bibliotekarier och andra kulturutövare som arbetar med barn. Det gör vi genom fortbildningar, inspirationsdagar, föreläsningar, webbinarier/seminarier m.m.

 

Webbinarium Att berätta för barn och unga 2023

 

Här kan du se årets Att berätta för barn och unga 2023, som i år har temat rädslor med flera spännande gäster. Klicka här för att se webbinariet! Länk till annan webbplats.

 

PROGRAM:

10.00 Inledning Litteraturhuset Trampolin

  • Författaren Lena Ollmark

Lena Ollmark är författare/manusförfattare och en mästare på att skriva skräck och spökhistorier för barn och unga. Hon är just nu aktuell med bokserien Nattlandet och hennes sista bok i serien Gengångaren. Hör Lena berätta om rädslor och vad de gör med oss. Varför dras vi till det läskiga? Varför är det okej att skrämmas? Och skillnaden mellan dikt, fantasi och verklighet.

  • Folkteatern Gävleborg - Den hiskeliga berättelsen om Liten

Folkteatern berättar om sin teaterrysare Den hiskeliga berättelsen om Liten som är baserad på Lena Ollmarks bok Den hiskeliga berättelsen om Lilla Han. Hur skapas en skräckteater? Producent Johanna Westlin och kompositörerna Görgen Antonsson och Viktor Zeidner.

“När jag fick boken Den hiskeliga berättelsen om Lilla Han av Lena Ollmark i händerna kändes det verkligen som att det var helt rätt berättelse att göra skräckteater för barn av. Det är en historia som tar ett barns upplevelse av sin värld och dess förmåga att hantera den på fullaste allvar. Den är dessutom härligt läskig och väldigt rolig, säger Björn Johansson, regissör.”

  • Litteraturhuset Trampolin

Avrundar dagen och berättar om sitt samarbete med Folkteatern Gävleborg och ger exempel på en skapande workshop utifrån boken Den hiskeliga berättelsen om Lilla Han.

Slut ca.11.15

 

Ett glatt stentroll

Trampolins program hösten 2023

Vad händer på Trampolin i höst? Här kan du se vårt aktuella utbud.

Sommarpennan liten 2023

Sommarpennan 2023

Lyssna på den första inskickade berättelsen till Sommarpennan.

Pedagogiskt material

Trampolin utvecklar olika program och pedagogiskt material för förskola/skola samt samarbetar i större litteraturprojekt.

Barnens galleri

Se vad barnen har skapat på Trampolin.

Trampolinmodellen

Intresserad av boken om Trampolinmodellen? Kontakta någon av Trampolins verksamhetsutvecklare.

Alla aktiviteter på Trampolin

Om Trampolin 

En trampolin är ett redskap som handlar om rörelse och glädje. Trampolinen hjälper dig att hoppa lite högre än vad du tror att du kan. Denger dig en känsla av mod och våghalsighet.

Litteraturhuset Trampolin ska vara en igångsättare, en kultursprångbräda som inspirerar till berättande och berättelser. Här får barn och ungas berättelser liv genom olika estetiska uttrycksformer.

Målgrupp för verksamheten är barn i åldrarna 0-18 år och de vuxna som i sitt yrkesutövande, ideellt eller privat har betydelse för barns och ungas möjligheter att skapa berättelser och utveckla sitt språk. Litteraturhuset Trampolin erbjuder barn och unga möjlighet att under skoltid och på sin fritid skapa egna och ta del av andras berättelser.

Lokalerna består av ett korridorsgalleri, tre större rum (Berättarrummet, Caféköket och Studion) samt ett par mindre rum och "häng"-utrymmen.

Tillsammans med barnkulturdesignern Eva-Johanna Isestig genomfördes en designprocess tillsammans med barn och ungdomar. Hur det gick till kan du läsa i boken Trampolinmodellen- Ett lekfullt sätt att stärka barn och ungas läs- och språkutveckling av Karin Forsgren Anderung och Elin Folkesson.

Studion på trampolin
Kojan i berättarrummet
Caféköket på Litteraturhuset Trampolin
Interiör från Caféköket
Berättarrummet kojan på Litteraturhuset Trampolin
Berättarrummet

Kontakt:

Ingeborg Wasserman Westlin
Verksamhetsutvecklare

026 - 24 16 09

Katarina Eriksson
Verksamhetsutvecklare

026 - 24 11 45

Ulrika Goude Westby

Verksamhetsutvecklare

026 - 24 01 14

Litteraturhuset Trampolin Besöksadress:
Kulturcentrum/folkbiblioteket
Köpmangatan 5-7, Sandviken