Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

VINDÖGA-festivalen

Vindöga 2023 festival Kulturcentrum Sandviken

Vindöga 2023 grafisk form studiolord.se


VINDÖGA 2023

28-30 september

Kulturcentrum & Kungen Sandviken
Fri entré


Vindöga är en festival som arrangeras årligen sedan 2005 av arrangörsföreningen Fia tillsammans med Kulturcentrum i Sandviken. I år även i samarbete med kulturföreningen Back Beat Bolaget.

Festivalen har en inriktning mot nutida musik/ljudkonst, dans, film, poesi samt performance med lokala, nationella och internationella artister.

Välkommen att uppleva hela eller delar av festivalen!

 

Program

Torsdag 28 september kl. 19, Syrénen, Kulturcentrum


Deep Listening: The Story of Pauline Oliveros
dokumentär, eng. tal, ej sv. text 117 min FILM

Fri entré!

Fredag 29 september kl. 18, Kungen, BackBeatBolaget


Maria K Olsson Anatomiska anordningar Vernissage Galleri LarsPalm

Olle Oljud & Lisa Oxygen
ljudkonst

Jan Annerborn TEKNODAM WEST
Stålverk, Västerhavet, trummor och källardörrar som samspelar till rytmiska ljudlandskap. Materialet, som till största delen är egeninspelat, loopas, processas och samplas live.

MAG
Sång, hamrande trummaskinsrytmer, kaninterroroljud och förföriska trombonmelodier skapar MAG en förundrande och ojämförbar ljudbild.

Fri entré på samtliga programpunkter!

Lördag 30 september kl. 15, Teaterbruket, Kulturcentrum


Flux och fest på Lunds konsthall under 1960-talet, föredrag av Katarina Wadstein MacLeod

Fri entré!

Lördag 30 september kl. 18.30, Foajén, Musikverket, Teaterbruket, Kulturcentrum

Un Programme pour deux accordéons
Ett undersökande av mötet mellan akustiska ljudkällor - som de enkla leksaksdragspelen och mer tekniskt sofistikerad elektronik. Texturer och ljudlandskap blandas, upprepas och processeras med effekter till en drömsk ljudmatta.

GAVLEIMPRO - Theremin Trumpet Gitarr
Johan Tkatjenko Sundberg, gitarr med diverse skrammel, och Lars Jonshult, theremin & trumpet

Count Pukebeard
Noisemusik

Trio Ramberget
Akustisk ambient-/fri improvisationstrio.

.deviations
Musik med soniska avvikanden.

Fri entré på samtliga programpunkter!

Med reservation för ändringar.

Festivalen genomförs med stöd från

Gunvor Göransson kulturstiftelse, Lars Bucans kulturstiftelse, Region Gävleborg, Sandvikens kommun, ABF Gästrikebygden, Sigrid Göranssons stiftelse, Kulturrådet, Studiefrämjandet och Konstfrämjandet Gävleborg.


INFORMATION OM ARTISTERNA:

Deep Listening VINDÖGA 2023 Kulturcentrum

Deep Listening: The Story of Pauline Oliveros

Deep Listening: The Story of Pauline Oliveros
(2023, 117 min, USA, Eng. tal ej svensk text, Daniel Weintraub)

Deep Listening: The Story of Pauline Oliveros” berättar historien om den ikoniska kompositören, artisten, läraren, filosofen, teknisk innovatör och humanitär, Pauline Oliveros. Hon var en av världens ursprungliga elektroniska musiker, den enda kvinnan bland kända amerikanska kompositörer efter kriget, en mästare på dragspel, lärare och mentor för musiker, en dörröppnare till musik och ljud för icke-musiker och en teknisk innovatör som hjälpte till att utveckla allt från verktyg som låter musiker spela tillsammans medan de är i olika länder till programvara som gör det möjligt för personer med grava funktionshinder att skapa vacker musik. I spetsen för samtida amerikansk musik i sex decennier, belyser hennes berättelse vägen till hur vi kom dit vi är och vart framtiden kommer att ta oss i musikens världar, ljudfilosofin och konsten att lyssna.

Producerad i samarbete med exekutiv producent Ione, Oliveros partner i liv och arbete, och Ministry of Maåt, Inc., kombinerar filmen sällsynt arkivmaterial, liveframträdanden och outgiven musik med framträdanden av Terry Riley, Anna Halprin, Ione, Linda Montano, Laurie Anderson, Thurston Moore, Alvin Lucier, Claire Chase, Miya Masaoka, Morton Subotnick, Tony Martin, Ramon Sencer och många fler banbrytande artister.

Weintraub’s film, which largely allows Oliveros herself to tell her story and explain her discoveries and ideas through recorded interviews that are peppered with commentary from her peers (Riley, Morton Subotnick) and disciples (Thurston Moore), is never at odds with the central tenets of the Deep Listening ethos. In fact, it leaves the viewer not only wanting to explore her music further, but to pay more attention to the sounds around them – something the composer no doubt would have appreciated.” (Peter Aaron, Chronogram).

Se trailer https://vimeo.com/801737889 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Maria K Olsson VINDÖGA 2023 KUNGEN Sandviken

Maria K Olsson foto Helena Wikström

Maria K Olsson Anatomiska anordningar
Vernissage för utställning på Galleri LarsPalm som pågår 29/9-22/10

Utställningen Anatomiska anordningar söker efter likheter mellan kroppen och industriella maskinerier och lånar former och rytmiska rörelsemönster från fabriksmiljöer och inre organ. Skulpturerna sätts i rörelse av blåsbälgar och motorer och består av bland annat stål, trä, silikon och textilier.

Järnets närvaro i industrin och kroppen löper som en röd tråd genom utställningen. Skulpturerna pekar på järnets reaktioner med syret som både kan verka livgivande och nedbrytande - inne i kroppen binder järnet syret till de röda blodkropparna för vidare transport till alla kroppens delar; utanför kroppen förenas syret med järnet och pulvriserar det. Installationens textila delar har färgats med rosten som bildats genom den processen.

Maria K Olsson (f. 1993) har en kandidatexamen från Konsthögskolan vid Umeå universitet 2021. Sedan 2020 är hon medlem i det konstnärsdrivna galleriet Verkligheten i Umeå. Olsson arbetar med installationer och performance med utgångspunkt i mänskliga och ickemänskliga kroppars agens och samspel. Tid är alltid en faktor i hennes konst oavsett i vilken form den presenteras. Kontrasten mellan långsamma skeenden i naturliga miljöer och de snabba förlopp som drivs av människan intresserar henne särskilt.

 

Olle Oljud & Lisa Oxygen VINDÖGA 2023 Kulturcentrum

Olle Oljud & Lisa Oxygen

Olle Oljud & Lisa Oxygène
Olle och Lisa gör ett stycke ljudkonst med diverse lösa trådar och ljud/oljud. Vi kallar det "Systemkollaps", ett ord som kan betyda lite allt möjligt.

Olle Oljud: Musik, performance, action, text, film, dans, bild

Lisa Oxygène: Performance, bild, aktion, ljud, research, video.

 

Jan Annerborn VINDÖGA-festivalen Kulturcentrum

Jan Annerborn

Jan Annerborn
TEKNODAM WEST

Inspirerad av ambient, noise och ljud från verkligheten bjuder artisten Jan Annerborn på stålverk, Västerhavet, trummor och källardörrar som samspelar till rytmiska ljudlandskap. Materialet, som till största delen är egeninspelat, loopas, processas och samplas live.
Jan är uppväxt i Sandviken där han arbetar med bildkonst, film och musik.

annerborn.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

MAG VINDÖGA 2023 Kulturcentrum

MAG foto Christian Pallin

MAG

MAG är ett soloprojekt av Magdalena Ågren. Ett namn ur Göteborgs underjord, med långa tentakler bakåt och framåt i tiden. Med demoniskt mässande sång, hamrande trummaskinsrytmer, kaninterroroljud och förföriska trombonmelodier skapar MAG en förundrande och ojämförbar ljudbild.

Musiken byggs upp från det minsta elementet och växer till en gigantisk dystopisk lo-fi orkester, som ibland är tillbakahållen och suggestiv, ibland kaotisk och vild. Det är en punkig pop attack direkt ut från hjärtat.

MAG har förhäxat publik efter publik över hela Europa med sin starka röst och punkiga distade trombonpop sedan 2008.
Hennes andra fullängdsskiva släpptes på Lp den 2 dec 2022 på Surplus Recordings. Första skivan Magnitude släpptes 2016 på /Zeon Light Skiva.

Magdalen Ågren spelar även i postpunkbandet SORK, duon Trapped in a loop och bandet Bada med Anna von Hausswolff.

www.magagren.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Katarina Wadstein MacLeod VINDÖGA 2023 Kulturcentrum

Katarina Wadstein MacLeod foto Erik Thor Sveriges unga akademi

Flux och fest på Lunds konsthall under 1960-talet, föredrag av Katarina Wadstein MacLeod

Konstvetaren Katarina Wadstein MacLeod pratar om hur det kom sig att internationella fluxuskonstnärer samlades på Lunds konsthall i mitten av 1960-talet. En plats långt bort från såväl huvudstaden Stockholm som metropolen Paris. Kanske de kunde samlas här just för att det låg i en liten stad i periferin? I fokus för föreläsningen är både kända och bortglömda verk som poesi, bildkonst och happenings. Hon visar ett bildmaterial som tills helt nyligen legat gömt i såväl konsthallens som i privata arkiv.

 

Un Programme VINDÖGA 2023 Kulturcentrum

Un Programme pour deux accordéons

Un Programme pour deux accordéons

Un Programme återkommer till Vindöga med ett stycke för två dragspel och elektronik. Ett undersökande av mötet mellan akustiska ljudkällor - som de enkla leksaksdragspelen och mer tekniskt sofistikerad elektronik. Texturer och ljudlandskap blandas, upprepas och processeras med effekter till en drömsk ljudmatta.

Sedan 2018 har Daniel Palmberg och Joakim Westlund tillsammans under namnet Un Programme både släppt kassetter, spelat live och framfört musik till stumfilmen Nosferatu. Parallellt med utforskandet av ljud har många stycken även haft en visuell komponent i form av videos - som senaste albumet ”Pour Vous” där varje låt även är visuellt representerad.

https://unprogramme.carrd.co/ Länk till annan webbplats.

 

GAVLEIMPRO - Theremin Trumpet Gitarr VINDÖGA 2023 Kulturcentrum

GAVLEIMPRO - Theremin Trumpet Gitarr

GAVLEIMPRO - Theremin Trumpet Gitarr

Johan Tkatjenko Sundberg: gitarr med diverse skrammel

Lars Jonshult: theremin & trumpet

Vi träffas

Vi spelar

Vi möts

I musik

Amen

https://www.instagram.com/theremin.trumpet.guitar/ Länk till annan webbplats.

 

Count Pukebeard VINDÖGA 2023 Kulturcentrum

Foto CountPArtQueenJoshuaTree: Natasha Peterson för Joshua Treenial

Count Pukebeard

Count Pukebeard (aka Johan Urban Bergquist *) är en tämligen underlig och inte alltid politiskt korrekt noise-musiker från det inre av Never Never Land. Överjaget har sedan länge förlorat kontrollen över Pukebeard och det är därför det undermedvetna som nu styr hans handlingar och val. Han är inte alltid flamboyant men alltid helt oförutsägbar. Hans föreställningar är improviserade, icke-linjära och i bästa fall surrealistiskt överjordiska. Count Pukebeard har gjort framträdanden på så varierende platser som Performance Art Bergen, Scalateatern i Stockholm og The Art Queen i Joshua Tree, California.

Johan Urban Bergquist är en svenskfödd Oslo-baserad konstnär utbildad vid Kunstakademiet i Trondheim. Han arbetar med teckning, installation, performance, ljud, konstnärsböcker och skulptur. Referanserna i Bergquists konst är många och motsägelsefulla, men det handlar huvudsakligen om utforskandet av alternativa verkligheter och alternativa sinnestillstånd, på senare år med huvudvikt på drömmar och magi.

 

Trio Ramberget VINDÖGA 2023 Kulturcentrum Sandviken

Trio Ramberget foto Henrik Büller

Trio Ramberget

Trio Ramberget är en akustisk ambient-/fri improvisationstrio från Göteborg. Sedan grundandet 2016 har de släppt tre fullängdsalbum och samarbetat med filmskapare, koreografer och olika musiker och konstnärer . Deras senaste album, 24 Ways, släpptes i tre volymer och gavs ut på det Valencia-baserade skivbolaget Piano & Coffee Records.

Trio Rambergets musik har jämförts med kompositörer som Max Richter, LaMonte Young, Èliane Radigue och Brian Eno, men de har samtidigt hyllats för sitt unika sound och intrikata samspel och har hittat en helt egen väg in ambient- och dronegenren, både genom sitt användande av helt fria improvisationer och av sina helt akustiska instrument.

https://trioramberget.bandcamp.com/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

.deviations VINDÖGA-festivalen Kulturcentrum Sandviken

.deviations

.deviations

.deviations producerar soniska avvikanden för sexuella avvikare och är ett subjekt i ett permanent tillstånd av upplösning, metamorfos och rekonstruktion.

deviations.bandcamp.com Länk till annan webbplats.

 

Hitta hit

Kulturcentrum, Köpmangatan 1-7, Sandviken

Kungen, Fredriksgatan 35, Sandviken

Om festivalen

Vindöga är en festival som arrangerats årligen sedan 2005 av arrangörsföreningen Fia tillsammans med Konsthallen, Kulturcentrum i Sandviken.

Här är en lista på de artister som vi har samarbetat med eller vilka vars verk har framförts på festivalen genom åren:

ROLFCARLWERNER, Mats Lindström, Irene Sahlin, Per Samuelsson och Jens Salander, FAP, Sunniva Huglen, B. Åström & Håkan L., Conny Skoog, Lasse Ekstrand och Daniel Palmberg, Åke Hodell, Mats Lindström och Björn Granath, Viktor Eriksson, Anna Abrahamsson, Johan Sundberg och Eric Carlsson, George Kentros, Helene Rådberg, Mikael Svensson och Markus Bylerius, Gunvor Nelson, John Sundholm, Ulf Ganrot, Annelie Nederberg, Sunniva Huglen och Anna-Tora Jonasson, Jonathan Dahl och Åsa Larsson, Åsa Stjerna, Folke Rabe, Johan Söderberg, Joakim Pirinen och Mikael Strömberg, Duo Bjelkeborn.Sundberg, Thomas Bjelkeborn, Fredrik Uhlmann, Victor Claeson, Burusera, Aerial, Michael Larsson, Stina Nyström och Peter Vogel, Max Theremod, Bengt af Klintberg, Squidgii, Stina Westrin, Agnes Mercedes, Pär Thörn, João Marco, Peter Vogel, Cia Rinne, Sten Hanson, Hanna af Kleen, The Giant´s dream, Jonte Nynäs, Victor Claeson, Anne Pajunen, Fredrik Bergström, Johan Sundberg och Mikael Larsson, T.E.S., Jonas Johannesson och Martin Snygg, La Moustache och Erik Annerborn, Magnus Berg och Ullrika Berg, Malin Stattin, Syntjuntan, Katt Hernandez och Johan Sundberg, Soundquartet, Välfärdsorkestern(VFO), Guds söner, Lo och [krig], Lovisa Perman, Frida Afzelius, Jana Kluge, David Stackenäs, Monomono, Tomas Järmyr, Paulina Sundin och Jens Hedman, Israel Benavides, FIA-orkestern, Åsa Stjerna, Lars Höjerdahl, Lars-Gunnar Bodin, Tim Folland, Folke Rabe, Johan Söderberg, Joakim Pirinen och Mikael Strömberg, Johan Sundberg, Duo Bjelkeborn-Sundberg, Thomas Bjelkeborn, Bengt Emil Johnsson och Kerstin Ståhl, Oskar Hallbert och Brita Westerman, Per Samuelsson, Iréne Sahlin, Fredrik Uhlmann, Victor Claeson, Burusera, Ulrika Berg och Stina Nyström, Aerial, Jan Annerborn och Daniel Palmberg, YeahvleTV, Hanna af Kleen och Sofia Örnell, Johan Sundberg och Erik Carlsson, Johannes Bergmark, Slim Vic, Andreas Engström, KAI-EN, Krock, OLJUD I REN PANIK, Paulina Sundin, Jens Hedman, WOL, [Krig], Korda Art in Motion Dance Company, Else Marie Pade, Jan Annerborn, Michael Larsson, Olle Oljud, Johan Sundberg och Lars Jonshult, Olle Petersson, Agnes Mercedes och Signe Dahlgreen, Moneeo, Phill Niblock, Anna Lord, Louise Kvarby, Carolina Hindsjö, Anna-Karin Berglund, LEHNBERG, Oskar Hallbert, Lasse Ekstrand, Emil Skogh, Shida Shahabi, Anton Svanberg och Sarasvati Shrestha, Daniel Palmberg och Christina Wannberg, Mikael Strömberg, Allison Chanic, Chaos Pals, Alexandra Nilsson och Raquel Meyers, John Cage, Catterfly, Stockholms Saxofonkvartett, Erik Peters, Per Åhlund och Irina Anufrieva, Kubanerna, Hidden Mother, Mika Taanila, Andreas Abrahamsson, Olle Oljud och David Bremer, Ghost inside ghost, Ika Nord och skelettet Åke, Sami Bahri Al Sadai, Erik Annerborn, Lisa Ullén och Finn Loxbo, Louise Magnusson, Godfrey Reggio och Philip Glass, Lisa Oxygené, Electric Daisy, The Gothenburg Combo, Helene Rådberg, Ulrika Berg och Ulf Ivarsson, Ahti & Ahti, Konatus, Jan Carleklev, JAS, Sol Andersson, John Chantler, Ami Skånberg Dahlstedt och Palle Dahlstedt, Stan Brakhage, Un Programme, Emil Johansson, Brenda El Rayes, Anna Westberg & Nina de Heney, Roya, Jon Collin, Lisen Hertzman, Ulrika Einebrant, Joel Malmström


Kontakt

Daniel Palmberg, konstintendent Kulturcentrum Sandviken, daniel.palmberg@sandviken.se, tel. 076-135 87 42

 

Jan Annerborn, ordförande Fia
tel. 073-965 73 09