Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

VINDÖGA-festivalen

VINDÖGA Fia-festivalen

Grafisk form Studiolord.se


VINDÖGA 2022

6-8 oktober

Kulturcentrum Sandviken
Fri entré


Vindöga är en festival som arrangeras årligen sedan 2005 av arrangörsföreningen Fia tillsammans med Kulturcentrum i Sandviken.

Festivalen har en inriktning mot nutida musik/ljudkonst, dans, film, poesi samt performance med lokala, nationella och internationella artister.


PROGRAM

Torsdag 6 oktober kl. 19, MUSIKVERKET

Nosferatu-A Symphony of Horror-100 årsjubileumkonsert FILM/MUSIK
Un Programme, Johan Tkatjenko Sundberg, Olle Oljud och Jonte Nynäs
Inledande presentation av Lena Österman, filmkonsulent Region Gävleborg


Fredag 7 oktober kl .19, MUSIKVERKET och TEATERBRUKET

Emil Johansson MUSIK

Brenda El Rayes MUSIK

Traces of Light MUSIK/PERFORMANCE
Moneeo

Lördag 8 oktober kl. 12, FOAJÉN

Familjelördag: Rocka instrument med skräp WORKSHOP

Lördag 8 oktober kl. 17, MUSIKVERKET

Dance’nBass DANS/MUSIK
Anna Westberg & Nina de Heney

Roya MUSIK

Jon Collin MUSIK

Lördag 8 oktober kl. 20, STADSPARKEN

Nödglöd DANS/ELD/MUSIK
Lisen Hertzman, Ulrika Einebrant, Joel Malmström


Med reservation för ändringar.


INFORMATION OM ARTISTERNA:

Nosferatu VINDÖGA Kulturcentrum Sandviken

Illustration och formgivning av Elin Hjulström Lord

Nosferatu-A Symphony of Horror-100 årsjubileumkonsert
I år firar vi 100-årsjubileum för den klassiska skräckfilmen Nosferatu av F.W. Murnau.

Filmen visas med nyskriven musik som framförs live av Un Programme, Johan Tkatjenko Sundberg, Olle Oljud och Jonte Nynäs.

Un Programme
Ett gemensamt intresse för att utforska rullbandarens ljudegenskaper förde Joakim Westlund och Daniel Palmberg tillsammans 2018. Andra gemensamma nämnare de fann under resans gång var friforms-kompositioner, field recordings, lågmälda elgitarrer och knaster. Sedan dess har de utforskat ljud och bild på olika sätt.
www.unprogramme.carrd.co Länk till annan webbplats.

Johan Tkatjenko Sundberg
Johan Tkatjenko Sundberg är improvisationsmusiker. Ett genomgående element i hans musik är att den ofta kretsar kring några noggrant utvalda detaljer eller teman. Han har tidigare samarbetat med bland andra: David Stackenäs, Nina de Heney, Barry Guy, Hal Rammel, Katt Hernandez, Tatsuya Nakatani, Michael Zerang, Joel Grip, Erik Carlsson, Gary Verkade.

Olle Oljud
Olle Oljud. Nutida elektronisk musik. Noise, drones: röst/strupsång, fxs och hembyggda synthar/effekter. EAM (elektroakustisk musik) = komponerad högtalarmusik.
Spelat med bl.a. Johan Sundberg, Emma Sörensen, Paul Pignon, Girilal Baars,
Fröydis Dahlö, Thomas Bjelkeborn, Sören Runolf, Slim Vic, David Lehnberg.
Har också gjort konst/film/performance/nutida dans. Samarbeten med dansare och egna projekt.
Studier bl.a. IDKA och Gotlands Tonsättarskola.
Medlem i Fylkingen och Föreningen Svenska Tonsättare.

Jonte Nynäs
HÅLL TYST! FÖR MER OVÄSEN!
Jonte Nynäs är inte musiker men han gillar att föra oväsen. För lite mer än 10 år sedan var han verksam som konstnär i Gävle. Under pseudonymen nÜn kunde en då och då få syn på honom iförd grismask och förandes oväsen. Under den här tiden var han också ena halvan av den sällsynta duon, Skärp dig för fan!

Vid ungefär samma tid tar livet en ny vändning för Jonte Nynäs, han flyttar till Västkusten och börjar arbeta som konstpedagog. Oväsnandet tar en lång paus men väljer att komma tillbaka till honom. Under eget namn samt under sitt nya alias Det oskuldsfulla leendet har Nynäs sedan två år tillbaka producerat sex självsläppta digitala album, ni hittar dem här n-u-n.bandcamp.com Länk till annan webbplats.


Emil Johansson VINDÖGA Kulturcentrum Sandviken

Emil Johansson
Scream of the butterfly, durata 7 min
En ganska duglig kontrapunkt 4, durata 25 min
Clusterphobia (Improvisation), durata 13 min

Emil Johansson är en komponist, musiker och performer som är född och uppvuxen i Gävle.

Han fick sin första kontakt med nutida konstmusik genom Vasaskolans samarbete med Gävle Symfoniorkester där elever fick skriva musik för orkestern.

Han utbildade sedan sig vidare inom komposition för Mattias Lysell via Musikkonservatoriet i Falun, och studerar för tillfället sin bachelor i komposition på Det Kongelige Danske Musikkonservatoriet i Köpenhamn för Jeppe Just Christensen och Simon Løffler.

 

Brenda El Rayes VINDÖGA Kulturcentrum Sandviken

Brenda El Rayes foto Linus Andersson

Brenda El Rayes
Brenda El Rayes är mångsysslare från bergen i Libanon född 1993. Producent, ljuddesigner, ljudtekniker. Hon skapar ljud utifrån sina känslor och erfarenh eter. Alla har ett ljudspråk och Brenda försöker hitta sitt som är djupt rotat i ortodoxt kyrklig arabisk musik blandat med sina västerländska musikimpulser.

 

Moneeo VINDÖGA Kulturcentrum Sandviken

Traces of Light
Moneeo

Moneeos senaste projekt handlar om hur vi upplever ljud med alla våra sinnen och hur vår hjärna är plastisk och konstant formar sig för att anpassa rätt sinne för den specifika stunden. Vi använder inte bara öronen när vi lyssnar. I vissa situationer är syn, eller känsel bättre mottagare för ljud, och våra hjärnor bryr sig egentligen inte om vilken väg ljudet tar för att nå till vår upplevda hörsel. Neuroplasticitet handlar om hur vår hjärna kontinuerligt anpassar sig och formas, för den verklighet vi lever i, och hur den formas för att kunna ta åt sig av den information som är aktuell för stunden.

Traces of Light är Moneeos första utforskande för att skapa musik för ögonen, att synka de två sinnena syn och hörsel. Ett försök att sudda ut gränsen mellan de båda sinnena. Kan man skapa musik för ögonen? Ett experiment där synen blir minst lika viktig som öron och känsel som input-kanal för att uppleva musik.


Familjelördag VINDÖGA Kulturcentrum Sandviken

Familjelördag foto Kulturcentrum

Familjelördag: Rocka instrument med skräp

Vi skapar instrument av skräp, sjunger och blir en rockig skräporkester.
Från 3 år


Dance´nBass VINDÖGA 2022 Kulturcentrum Sandviken

Dance’nBass
Anna Westberg & Nina de Heney

Dansaren Anna Westberg och kontrabasisten Nina de Heney har samarbetat som duo i mer än femton år. Fokus i arbetet har varit improvisation och komposition i stunden: att finna ett kreativt flöde på scenen. De har framträtt på traditionella scener men också i vitt skilda sammanhang i kyrkor, utomhus, på konsthallar, i slott och vid bardiskar.

När Anna & Nina år 2007 belönades med Sten A Olssons kulturstipendium bestämde de sig för att bjuda in andra duos med samma konstellation, dans & bas – och konceptet Dance’nBass föddes. I utforskandet av detta fält insåg de att det fanns många fler som fastnat för denna kombination. Uppenbarligen finns det en speciell attraktion mellan den dansande kroppen och kontrabasen. Detta vill de lyfta fram.

Efter de första föreställningarnas succé på Atalante i Göteborg i maj 2008 har festivalen dykt upp i olika skepnad varje år.

 

Roya VINDÖGA-festivalen

Roya

Roya
Roya har släppt elektronisk musik de senaste sex åren och glider sömlöst genom genrer som darkwave, synth, elektronisk pop och instrumentell experimentell/ambient. Hon kommer ursprungligen från Olympia, Washington, nu bosatt permanent i Stockholm och har tidigare mottagit Sveriges största pris inom oberoende musik (Manifestgalan 2019, årets synth) och spelat som öppningsakt för Ladytron. Roya fortsätter att driva sitt stämningsfulla ljud ytterligare med varje release, den senaste Traces som släpptes i september. Live så uppträder hon med en nerskalad show där hon är ensam på scenen med enbart hennes syntar och ljuva röst. Ny LP-skivan Traces släpps 16/9.

Senaste två singelsläpp:
Break The Lines Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Morning Light Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

planetroya.bandcamp.com/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Jon Collin VINDÖGA Kulturcentrum Sandviken

Jon Collin
Jon Collin är en konstnär och musiker som bor och arbetar i Stockholm och kommer ursprungligen från Lancashire, Storbritannien. Han gör abstrakt musik med akustiska och elektriska stränginstrument på platser utanför studion, och aktuella soloskivor som
Water and Rock Music Volumes 5-6 (Feeding Tube Records, USA) och den kommande LP:n Bridge Variations (Discreet Music, Sverige). Han har samarbetat med den brittiska elektroniska duon Demdike Stare som han har släppt två skivor med samt gjort liveframträdanden med Samara Lubelski och Bill Nace. Han driver skivbolaget Early Music och drev kasettbandsprojektet Winebox Press.

joncollin.bandcamp.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Nödglöd VINDÖGA 2022 Kulturcentrum Sandviken

Nödglöd foto Joel Malmström

Nödglöd
Lisen Hertzman
Ulrika Einebrant
Joel Malmström

I ett samspel mellan dans, eld och musik målas en berättelse upp. En berättelse om den kamp vi alla för med oss själva. Om att vilja, att få lyckas och att få må bra.

Men i bakgrunden gnager det och knakar, det håller på att brista. En lycka utåt, en olycka inåt. Vad är det viktiga, vad får ta plats och hur balanserar vi det?

Sprunget ur ett samarbete mellan två eldkonstnärer och en ljudkonstnär är Nödglöd en eldföreställning som utmanar vad eldkonst kan vara.

Det är inte nödvändigtvis tricken som står i fokus utan vad som berättas. Koreografierna och musiken har skapats tillsammans genom improvisation där idéer har fått flöda fritt.

Föreställningen är skapad med stöd av Ideell Kulturallians. Fokus har legat på att skapa en föreställning som är spelbar utifrån olika restriktioner, för även i svåra tider behövs häftiga kulturupplevelser.

 

Festivalen genomförs med stöd från

Gunvor Göransson kulturstiftelse, Lars Bucans kulturstiftelse, Region Gävleborg, Sandvikens kommun och ABF Gästrikebygden.


Hitta hit

Kulturcentrum, Köpmangatan 1-7, Sandviken

Om festivalen

Vindöga är en festival som arrangerats årligen sedan 2005 av arrangörsföreningen Fia tillsammans med Konsthallen, Kulturcentrum i Sandviken.

Program från tidigare festivaler:

VINDÖGA 2005
VINDÖGA 2006 Pdf, 315.7 kB, öppnas i nytt fönster.
VINDÖGA 2007 Pdf, 384.5 kB, öppnas i nytt fönster.
VINDÖGA 2008 Pdf, 400.9 kB, öppnas i nytt fönster.
VINDÖGA 2009 Pdf, 253 kB, öppnas i nytt fönster.
VINDÖGA 2010 Pdf, 17.8 MB, öppnas i nytt fönster.
VINDÖGA 2011 Pdf, 2.9 MB, öppnas i nytt fönster.
VINDÖGA 2012 Pdf, 412.2 kB, öppnas i nytt fönster.
VINDÖGA 2013 Pdf, 2.2 MB, öppnas i nytt fönster.
VINDÖGA 2014 Pdf, 793.9 kB, öppnas i nytt fönster.
VINDÖGA 2015 Pdf, 1.1 MB, öppnas i nytt fönster.
VINDÖGA 2016 Pdf, 886.4 kB, öppnas i nytt fönster.
VINDÖGA 2017 Pdf, 936.8 kB, öppnas i nytt fönster.
VINDÖGA 2018 Pdf, 866.7 kB, öppnas i nytt fönster.
VINDÖGA 2019 Pdf, 1.5 MB.
VINDÖGA 2020 Pdf, 2.6 MB.
VINDÖGA 2021 Pdf, 582.2 kB, öppnas i nytt fönster.


Här är en lista på de artister vi har samarbetat med eller vilka vars verk har framförts på festivalen genom åren:

ROLFCARLWERNER, Mats Lindström, Irene Sahlin, Per Samuelsson och Jens Salander, FAP, Sunniva Huglen, B. Åström & Håkan L., Conny Skoog, Lasse Ekstrand och Daniel Palmberg, Åke Hodell, Mats Lindström och Björn Granath, Viktor Eriksson, Anna Abrahamsson, Johan Sundberg och Eric Carlsson, George Kentros, Helene Rådberg, Mikael Svensson och Markus Bylerius, Gunvor Nelson, John Sundholm, Ulf Ganrot, Annelie Nederberg, Sunniva Huglen och Anna-Tora Jonasson, Jonathan Dahl och Åsa Larsson, Åsa Stjerna, Folke Rabe, Johan Söderberg, Joakim Pirinen och Mikael Strömberg, Duo Bjelkeborn.Sundberg, Thomas Bjelkeborn, Fredrik Uhlmann, Victor Claeson, Burusera, Aerial, Michael Larsson, Stina Nyström och Peter Vogel, Max Theremod, Bengt af Klintberg, Squidgii, Stina Westrin, Agnes Mercedes, Pär Thörn, João Marco, Peter Vogel, Cia Rinne, Sten Hanson, Hanna af Kleen, The Giant´s dream, Jonte Nynäs, Victor Claeson, Anne Pajunen, Fredrik Bergström, Johan Sundberg och Mikael Larsson, T.E.S., Jonas Johannesson och Martin Snygg, La Moustache och Erik Annerborn, Magnus Berg och Ullrika Berg, Malin Stattin, Syntjuntan, Katt Hernandez och Johan Sundberg, Soundquartet, Välfärdsorkestern(VFO), Guds söner, Lo och [krig], Lovisa Perman, Frida Afzelius, Jana Kluge, David Stackenäs, Monomono, Tomas Järmyr, Paulina Sundin och Jens Hedman, Israel Benavides, FIA-orkestern, Åsa Stjerna, Lars Höjerdahl, Lars-Gunnar Bodin, Tim Folland, Folke Rabe, Johan Söderberg, Joakim Pirinen och Mikael Strömberg, Johan Sundberg, Duo Bjelkeborn-Sundberg, Thomas Bjelkeborn, Bengt Emil Johnsson och Kerstin Ståhl, Oskar Hallbert och Brita Westerman, Per Samuelsson, Iréne Sahlin, Fredrik Uhlmann, Victor Claeson, Burusera, Ulrika Berg och Stina Nyström, Aerial, Jan Annerborn och Daniel Palmberg, YeahvleTV, Hanna af Kleen och Sofia Örnell, Johan Sundberg och Erik Carlsson, Johannes Bergmark, Slim Vic, Andreas Engström, KAI-EN, Krock, OLJUD I REN PANIK, Paulina Sundin, Jens Hedman, WOL, [Krig], Korda Art in Motion Dance Company, Else Marie Pade, Jan Annerborn, Michael Larsson, Olle Oljud, Johan Sundberg och Lars Jonshult, Olle Petersson, Agnes Mercedes och Signe Dahlgreen, Moneeo, Phill Niblock, Anna Lord, Louise Kvarby, Carolina Hindsjö, Anna-Karin Berglund, LEHNBERG, Oskar Hallbert, Lasse Ekstrand, Emil Skogh, Shida Shahabi, Anton Svanberg och Sarasvati Shrestha, Daniel Palmberg och Christina Wannberg, Mikael Strömberg, Allison Chanic, Chaos Pals, Alexandra Nilsson och Raquel Meyers, John Cage, Catterfly, Stockholms Saxofonkvartett, Erik Peters, Per Åhlund och Irina Anufrieva, Kubanerna, Hidden Mother, Mika Taanila, Andreas Abrahamsson, Olle Oljud och David Bremer, Ghost inside ghost, Ika Nord och skelettet Åke, Sami Bahri Al Sadai, Erik Annerborn, Lisa Ullén och Finn Loxbo, Louise Magnusson, Godfrey Reggio och Philip Glass, Lisa Oxygené, Electric Daisy, The Gothenburg Combo, Helene Rådberg, Ulrika Berg och Ulf Ivarsson, Ahti & Ahti, Konatus, Jan Carleklev, JAS, Sol Andersson, John Chantler, Ami Skånberg Dahlstedt och Palle Dahlstedt, Stan Brakhage, Un Programme


Kontakt

Daniel Palmberg, konstintendent Kulturcentrum Sandviken, daniel.palmberg@sandviken.se, tel. 076-135 87 42

 

Jan Annerborn, ordförande Fia
tel. 073-965 73 09