Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Utbildning till underhållsmekaniker

Idag är det svårt att få tag på utbildade underhållsmekaniker trots att behovet är stort, vilket medför goda jobbmöjligheter för dig som väljer denna utbildning.

Utbilda dig till underhållsmekaniker och få goda chanser till anställning inom industrin. Lär dig mekaniskt underhåll och få en förståelse för förebyggande underhåll. Utbildningen blandar teori och praktiska moment.

En underhållsmekaniker eller underhållstekniker som det också kallas, jobbar med att sköta förebyggande underhåll på maskiner och utrustning för att minska risken för driftstopp och att lösa fel och maskinhaverier som kan uppstå.

Underhållsmekaniker passar dig som gillar att arbeta praktiskt, lösa problem och ge god service. Du behöver ha tidigare vana av att hantera vanliga handverktyg. När man arbetar som underhållsmekaniker åker man ofta runt till olika kunder. Det är därför en fördel om man har körkort.

Information om utbildningen

Rekommenderande förkunskaper

Svenska 1/Svenska A, SVA 1/A, Matematik 1/Matematik A

Omfattning

Heltidsstudier, 50 veckor

Utbildningsstart

29 maj 2023

Ansökningsperiod

Ansökan är stängd.

Antagningsbesked skickas ut kring den 8 maj till den e-postadress som du angav i din ansökan. Kontrollera din skräppost om du inte får meddelandet.

Ansökan

För att din ansökan ska vara komplett måste du bifoga dina betyg och ett personligt brev där du beskriver varför du vill gå utbildningen. Bifogar du inte betyg och personligt brev så kommer vi inte behandla din ansökan.

Nivåtest när du saknar betyg

Om du saknar betyg i kurserna för de rekommenderade förkunskaperna, men har lärt dig motsvarande kunskaper på annat sätt, kan du anmäla dig till att göra ett digitalt nivåtest för att visa detta. Du måste anmäla dig senast en vecka före sista ansökningsdag till utbildningen.

Läs mer om hur du anmäler dig till ett nivåtest.

Sökande folkbokförd i annan kommun än Sandviken

Om du är folkbokförd i Hofors, Gävle, Ockelbo eller Älvkarleby så gör du din ansökan på vår hemsida (du behöver inte bifoga något yttrande från din hemkommun).

Om du är folkbokförd i någon annan kommun så gör du din ansökan på vår hemsida, och du behöver bifoga ett yttrande från din hemkommun. Kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun för beslut om yttrande.

Vid frågor om utbildningen

Kontakta Medborgarservice 026-24 00 00, medborgarservice@sandviken.se.

Kurser i utbildningen

Underhållsmekaniker

Kursnamn

Antal poäng

Industriell mätteknik

50 poäng

Tillverkningsunderlag 1

100 poäng

Produktionsutrustning 1

100 poäng

Avhjälpande underhåll 1

100 poäng

Avhjälpande underhåll 2

100 poäng

Underhåll - lager och smörjteknik

100 poäng

Underhåll - pumpteknik

100 poäng

Kälsvets 1

100 poäng

Kälsvets 2

100 poäng

Underhåll - produktionsmekanik

100 poäng

Svets grund

100 poäng

Människan i industrin

100 poäng

Totalt

1 150 poäng