Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Årets företagare och Årets Unga företagare 2024

Under frukosteventet Godmorgon Sandviken idag korades Årets företagare och Årets Unga företagare. Andreas Wengelin, Nytt och Läst AB tog hem vinsten som Årets företagare och Hanna Hedlund och Kristoffer Hedman, Gästrike Sol Konsult AB kammade hem Årets Unga företagare.

Vinnarna av Årets företagare och Årets unga företagare står tillsammans på bild med diplom och blombukett i hand.

Andreas Wengelin, Nytt och Läst AB. Kristoffer Hedman och Hanna Hedlund, Gästrike Sol Konsult AB.

Årets företagare

Andreas Wengelin, Nytt och Läst AB med Nya bokhandeln i Sandviken vann Andreas Årets företagare 2024 med motiveringen:

Årets företagare har med sin verksamhet visat hur traditionell detaljhandel kan blomstra i en digital era. Genom att skapa en uppskattad mötesplats har Årets företagare berikat stadskärnan och bidragit till ett levande centrum. Arbetet kombinerar nyskapande idéer med aktiviteter som engagerar och inspirerar, vilket gör Årets företagare till en förebild för andra företagare. Årets företagare har förmågan att förnya och vitalisera bokhandelskonceptet vilket tydliggör varför utmärkelsen Årets Företagare i Sandviken går till Andreas Wengelin.

Vad är det som gör att du ses som en förebild tror du?

- Kanske uppskattar folk att jag hellre säger "ja" än "nej", och hellre letar möjligheter än stoppklossar. Jag saknar broms och vill att det ska hända nya roliga saker hela tiden.

- Vi är bäst i Sverige i vår bransch på sociala medier och är inte rädda att prova nya grepp i en traditionellt ganska konservativ bransch. Varje år provar vi en handfull nya sortiment, vi letar ständigt efter produkter som tangerar eller kompletterar det sortiment vi har idag. Idag hittar du till exempel LEGO, Järbo Garn och pyssel från Panduro i bokhandeln i Sandviken. Det vågar jag säga att du inte gör i någon annan bokhandel.

Har du något tips till andra företagare?

- Våga satsa. Våga tänka utanför boxen. Våga be om råd, tro inte att du kan allt bäst själv. Glöm inte bort att vara ödmjuk och vänlig mot alla du möter. Du vet inte vem som är din nästa kund, eller vem som känner din nästa kund eller potentiella samarbetspartner. Våga satsa. Och våga vara stolt över det du gör bra.

Årets Unga företagare

Hanna Hedlund och Kristoffer Hedman, Gästrike Sol Konsult AB vann Årets Unga företagare med motiveringen:

Årets unga företagare har visat sig vara en lysande stjärna inom förnybar energi. Deras dedikation till kvalitet, personlig service och innovation har gjort dem till ledare inom branschen. Genom att erbjuda skräddarsydda solenergilösningar, nära samarbete med kunder och en transparent process, har de inte bara överträffat förväntningarna utan också visat vägen mot en grönare framtid. För deras exceptionella insatser är Gästrike Sol Konsult värdiga vinnare av priset Årets unga företagare i Sandviken.

Vad är det som gör att ni får priset som Årets Unga företagare i Sandviken tror ni?

- Känns som vi haft en rolig och häftig resa från början. Vi har alltid haft en norm hur vi vill driva företaget utifrån kvalité. Vi arbetar mycket lokalt och försöker hålla alla kunder nöjda och glada.

Har ni något tips till andra företagare?

- Om man trodde man jobba hårt så kan man lite jobbare. Ha koll på ekonomi och ta hand om alla runt om. Vi lägger hjärta på varje individ och värnar om våra relationer, då gör dom också ett bättre jobb.