Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Sandviken gör rekordökning i Svenskt Näringslivs ranking

Bild företagare

Sandvikens kommun får sin bästa placering någonsin i den senaste rankingen från Svenskt Näringsliv. Kommunen klättrar 81 placeringar och blir därmed också länets raket.

Varje år presenterar Svenskt Näringsliv en ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner och idag släppas siffrorna för 2023. Sandviken hamnar på plats 128 från plats 209 förra året (2022). En förbättring med hela 81 placeringar.

Sandvikens kommun har de senaste åren satsat på att förenkla för företagen i kontakter med kommunen. Det måste vara enkelt och smidigt att exempelvis ansöka om bygglov, vara med i upphandlingar, söka tillstånd, hitta nya lokaler eller köpa mark. En viktig satsning som nu ger effekt.

Jag är otroligt stolt idag. Det här bekräftar att vi har rätt strategi. Vi har haft fokus på många saker för att komma hit. Allt från att se över interna rutiner och samarbeten till att bli bättre på att kommunicera vad vi kan hjälpa till med. Vi träffar också företagare dagligen och lyssnar in vad de behöver från oss. Något som varit helt avgörande för vår utvecklingsresa.

Jan Fagerström, näringslivschef Sandvikens kommun.

Näringslivsfrågorna står högt på agendan i kommunen och finns numera med i ett av kommunfullmäktiges fyra strategiska områden; växa för framtiden.

Företagande har en central betydelse för samhällsutvecklingen, och det gör mig väldigt glad när jag ser att vårt arbete ger så tydlig effekt. Företagen skapar många jobbtillfällen och tillhandahåller en bredd av service och tjänster. Faktorer som gör att fler kan leva och bo i kommunen.

Peter Kärnström, kommunstyrelsens ordförande Sandvikens kommun.

För mer information kontakta:


Jan Fagerström
Näringslivschef
Sandvikens kommun
070-979 04 79
jan.fagerstrom@sandviken.se

Peter Kärnström
Kommunstyrelsens ordförande
Sandvikens kommun
026- 24 12 21
peter.karnstrom@sandviken.se

Om rankingen
Varje år presenterar Svenskt Näringsliv en ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Rankingen innehåller totalt 18 faktorer och två tredjedelar bygger på en enkätundersökning och en tredjedel på statistik från SCB och UC.

Mer information om rankingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.