Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Musikkurser

Känslan av att kunna skapa musik och hantera ett instrument eller din röst är svårslagen.

Mer information om avgifter och anmälan

Blockflöjt (från 6 år)

Blockflöjt är ett perfekt instrumentet att börja med. Flöjten är enkel att bära med sig och det går snabbt att komma igång att spela.

Blockflöjtsfamiljen består av fyra olika grundstorlekar: sopran, alt, tenor och bas. Vi börjar med att spela på sopranblockflöjten och spelar både på gehör och efter noter.

Lärare

Minna Lindblad

Terminsavgift

725 kr

Blåsinstrument (från 8 år)

Tvärflöjt, klarinett, saxofon, trumpet, kornett, valthorn, trombon, baryton och tuba. Blås liv i ett nytt intresse på Kulturskolan!

Upplev glädjen och gemenskapen med att spela ett blåsinstrument. Vi hjälper dig att utvecklas i din egen takt och efter dina egna förutsättningar. Genom individuella lektioner får du goda kunskaper om ditt instrument. I orkestern blir du en viktig ”kugge i hjulet” där du lär dig spela olika musikstilar och uppträder på konserter.

Detta kan vara början till ett livslångt intresse eller en spännande musikkarriär. Gemenskap och nya kompisar får du på köpet!

Lärare

Minna Lindblad
Krister Pettersson
Patric Lundstedt
Aron Holmestrand

Terminsavgift

725 kr

Läs mer om våra orkestrar och ensembler

Brassrytmik (7-8 år)

Denna kurs är en utmärkt introduktion till alla typer av blåsinstrument och slagverk. Här lägger vi grunden till framtidens orkestrar.

Brassrytmik riktar sig till yngre elever som vill prova på att spela de olika brassinstrumenten tillsammans med andra.

Vi lär oss enkla melodier på trumpet, trombon, valthorn, baryton och tuba. Vi spelar också rytm och puls på djembetrumma.

Antal: 8-10 st/grupp
Lektionstid: 30 minuter

Lärare

Krister Pettersson
Aron Holmestrand

Terminsavgift

450 kr

Caramellerna (7-9 år)

För de yngsta finns teaterkören Caramellerna. Här skapar vi sångglädje genom sång och fantasifulla teater- och dramaövningar.

Med leken i fokus gör vi entré i sångens och teaterns magiska värld. Vi jobbar med rösten och kroppen i enkla grundläggande teater/drama-övningar utifrån gruppens fantasi och kreativitet.

Måndag 16:15-17:00

Sånglärare

Linda Kastemyr

Dramapedagog

Jessica Andersson

Terminsavgift

450 kr

Elbas och kontrabas (från 8 år)

Precis som rytm så har basen en mycket viktig roll inom de flesta musikstilar. Som att bygga ett hus, det är viktigt med en bra grund.

Som baselev i Kulturskolan får du en bred undervisning med gehörsspel, noter och tabulatur, ackompanjemang, improvisation och solospel. Du får lära dig olika musikstilar som exempelvis pop, rock, jazz, blues och storband. I den enskilda undervisningen utgår vi till stor del ifrån dina egna önskemål och musikaliska intresse.

Att spela ihop med andra är bland det roligaste som finns. Därför bör du vara med i någon av Kulturskolans orkestrerar eller ensembler. På så vis får du möjlighet träffa nya kompisar och spela på konserter.

Lärare

Per Brydewall

Terminsavgift

725 kr

Fördjupningskurs musik (från 13 år)

En kurs för dig som vill satsa mer tid och kraft på musiken. Med ett personligt kursupplägg siktar vi tillsammans mot dina mål.

I kursen ingår utökad tid på ditt huvudinstrument och ett musikteoripass per vecka.

Du har dessutom möjlighet att få fördjupning inom ett eller flera områden som speciellt intresserar dig, till exempel:

 • Arrangering
 • Dirigering
 • Improvisation
 • Biinstrument
 • Scenisk beredskap
 • Ljudteknik
 • Inspelningsteknik
 • Körsång
 • Eget musikskapande
 • Notskrivningsprogram
 • Världsmusik
 • Göra ett eget konsertprojekt
 • Praktik i vuxenorkester (till exempel symfoniorkester eller storband)

För dig som redan spelar i en ensemble finns möjlighet till extra utmaningar. Du kan exempelvis prova på att leda gruppen, skriva ett arrangemang eller vara solist.

Antagning till fördjupningskursen sker i samråd med din lärare.
Kursen omfattar ca 1,5-2 timmar/vecka.

Terminsavgift

1400 kr

Gitarr (från 10 år)

Gitarren ger dig oändliga möjligheter att uppleva och skapa musik! Utforska pop, rock, blues och jazz eller hitta vägen in i den klassiska musiken.

Gitarrundervisningen första året på Kulturskolan sker i första hand i grupp och på akustisk gitarr. Att spela gitarr hos oss ger dig möjlighet att upptäcka olika genrer, både på elgitarr och akustisk gitarr. För oss är det också viktigt att du är med och påverkar vad du vill spela.

Att spela med andra är det bästa som finns och som gitarrist på Kulturskolan har du stora möjligheter till det, både i gitarrgrupp men också i andra ensembler och orkestrar.

Gitarr skaffar du själv men fråga gärna din lärare om råd.

Lärare

Göran Berencreutz
Peter Åhrlin
Per Brydewall

Terminsavgift

725 kr

Läs mer om vår gitarrensemble

Kyrkorgel (från 10 år)

Kyrkorgel är det största och maffigaste instrumentet som finns, därför kallas den också för ”Instrumentens drottning".

Det är alldeles för få människor som kan spela kyrkorgel, därför har vi ett samarbete med Sandvikens pastorat för att sprida denna kunskap vidare. Sandvikens pastorat erbjuder undervisning för barn (från 10 år), ungdom eller vuxen med kantor Johanna Yu-Hsin Chunag.

För mer information och anmälan:
Johanna Yu-Hsin Chuang
E-post: Yu-Hsin.Chuang@svenskakyrkan.se
Telefon: 026-17 04 08

Musikteori (från 13 år)

En kurs för dig som spelat eller sjungit under några år och funderar på att satsa på en högre musikutbildning.

Om du vill skriva egen musik eller få en bra grund för improvisationsspel så är det här kursen för dig. Vi ger dig en inblick i mystiken bakom alla prickar och figurer.

Under kursen går vi igenom allmän musiklära som bland annat notkunskap, klaver, not- och pausvärden, förtecken och musiktermer. En stor del av kursen ägnas åt gehörsträning, intervallkunskap, funktionsanalys och ackordbyggnad.

Terminsavgift

725 kr

Musikproduktion (från 10 år)

Drömmer du om att skriva, spela in och släppa egen musik? Vi hjälper dig att förverkliga drömmen - från idé till färdig låt.

Personer vid ett mixerbord

Under kursen går vi igenom låtskrivning, inspelning och ljudbearbetning på digitala plattformar. Om du vill så hjälper vi dig även att släppa låten på Youtube.

Här kan du experimentera med ljud på dator och iPad, lära dig hur man spelar in olika instrument, utforska studioteknik och mycket mer! Den här kursen passar alla oavsett genre eller målsättning.

Lärare

Joel Malmström

Terminsavgift

725 kr

Nyckelharpa (från 9 år)

Spela nyckelharpa – ett instrument med ursprung i svensk folkmusik, men där intresset ökar över hela världen!

Nyckelharpa

Nyckelharpan är ett stråkinstrument med 16 strängar och man spelar på den med en kort stråke. För att få olika toner trycker man på knappar – så kallade nycklar. Spela tillsammans i spelmanslag, eller varför inte prova spela jazz?

Eget instrument krävs.

Lärare

Evelina Höglund Åström (föräldraledig 23/24)
Edward Anderzon

Terminsavgift

725 kr

Piano (från 8 år)

Pianot är som ett eget musikaliskt universum. Lika vackert i sin enkelhet som tillsammans med en sångare, ett band eller en hel orkester.

Med sitt stora omfång och klangrikedom är pianot ett av våra bredaste och mest användbara instrument. Undervisningen sker enskilt eller i grupp och du får möjlighet att utforska och fördjupa dig i pianots många användningsområden. Tillsammans sätter vi ihop en repertoar med låtar som passar just dig och din musiksmak.

Genom ett kreativt lärande bygger du en egen musikalisk grund och hittar på så vis ditt egna musikaliska uttryck.

Du får även möjlighet att uppträda på konserter i olika sammanhang.

Lärare

Mattias Lund
Annika Fält
Minna Lindblad
Linda Kastemyr
Nathalie Bertilsson
Elisabet Wangby Björling
Per Brydewall
Patric Lundstedt

Terminsavgift

725 kr

Saz (från 7 år)

Saz betyder fest på kurdiska, och fest blir det varje gång våra sazelever släpper loss i musiksalen!

En elev som spelar Saz

Vi är glada att återigen kunna erbjuda undervisning i saz på Kulturskolan, detta stränginstrument som fyller våra lokaler med härliga, orientaliska melodier.

Saz är en typ av långhalsat lutinstrument med sex strängar som spelas med plektrum. Du får spela melodier från mellanöstern men också upptäcka hur det kan låta när man spelar Pippi Långstrump eller andra västerländska låtar tillsammans med andra instrument.

Undervisningen sker i grupp med andra jämnåriga. Om du vill får du chansen att uppträda på någon av Kulturskolans konserter.

Lärare

Brusk Dibo

Terminsavgift

725 kr

Singer Songwriter (från 12 år)

Kursen för dig som vill kombinera piano eller gitarr och sång. Utveckla ditt låtskrivande eller bli grym på att tolka andra artister.

Här utvecklar du ditt piano- eller gitarrspel med fokus på ackompanjemang i olika stilar - fingerspel såväl som slagkompstekniker och ackordkunskap. Du lär dig också grundläggande sångteknik och stilkännedom.

I kursen får du möjlighet att kompa både dig själv och andra och du har stor möjlighet att påverka repertoar och inriktning. Skriver du eget material får du coachning i det av våra lärare. Denna kurs ger dig stora möjligheter att få framträda i olika konsertsammanhang.

Lärare

Göran Berencreutz - Gitarr
Elisabet Wangby Björling - Sång och piano

Terminsavgift

725 kr

Slagverk och trummor (från 8 år)

Allt börjar med rytm. Som slagverkare är du med och skapar grunden till både dåtidens och framtidens musik..

På Kulturskolan kan du lära dig att spela trumset, marimba och xylofon men även olika typer av handtrummor. Tillsammans med andra kommer du upptäcka många olika musikstilar som bland annat pop, rock, jazz, marsch- och latinamerikansk musik. Du får även möjligheten att spela i orkester och lära dig läsa noter.

Hur spelar du trumset till din favoritlåt? Vad är en paradiddel och hur gör du en trumvirvel? Vad är en marimba och hur låter den? Allt detta och mycket mer lär du dig hos oss.

Lärare

Henrik Wassenius
Marcus Björn

Terminsavgift

725 kr

Speldosan (åk F-2)

I Speldosan får barn på ett lekfullt sätt upptäcka glädjen med sång, rytmik, drama, dans och musik.

Kursen hålls på barnens egna skolor i anslutning till skoldagens slut. Många anmälningar ökar chansen att ordna en grupp på just ditt barns skola.

Tillsammans arbetar vi med puls, rytm och samspel. Vi övar gehör och puls genom sång och rörelse och provar även drama. Framför allt har vi roligt tillsammans!

Observera att återanmälan gäller inför varje läsår för de som redan går på Speldosan samt för de som står i kö. Anmälan till Speldosan avser hela läsåret.

10-12 elever/grupp.
Grupperna träffas en gång i veckan i 40 minuter.
Minst 10 tillfällen/termin.

Terminsavgift

450 kr

Stråkinstrument (från 6 år)

Klassiskt, folkmusik, rock… Med stråkinstrument finns alla möjligheter. På Kulturskolan lär vi ut fiol, altfiol, cello och kontrabas.

Varje vecka får du lektion på ditt instrument och dessutom spela i ensemble eller orkester. Målet är att varje elev ska erbjudas två träffar i veckan.

I början får du hyra instrument som passar din storlek. När du vuxit i ett fullstort instrument skaffar du ett eget. Fråga gärna din lärare om tips och råd.

Tillsammans ger vi konserter, åker på läger och konsertresor. Vårt mål är att ha roligt med musik och att skapa ett intresse och en nyfikenhet som varar livet ut.

Lärare

Nathalie Bertilsson
Anna Jonshult
Per Brydewall
Edward Anderzon
Evelina Höglund Åström (föräldraledig 23/24)

Terminsavgift

725 kr

Läs mer om våra stråkorkestrar

Stråklek (4-6 år)

Låt ditt barn upptäcka glädjen och väcka nyfikenheten till musik. Tillsammans tar ni första klivet mot en kreativ framtid.

Under ledning av pedagog träffas barn och föräldrar en gång i veckan på Kulturskolan. Vi sjunger, ramsar, dansar, leker och spelar stråkinstrument så som fiol, cello och kontrabas. Undervisningen sker i grupp vilket främjar förmågan att samarbeta och att vara lyhörd.

Här får ditt barn lära sig musik från grunden genom att förstå sambandet mellan rytm och rörelse, röst och melodi. Skapande barn blir kreativa vuxna.

Kursen är vilande läsåret 23/24

Lärare

Anna Jonshult
Nathalie Bertilsson

Terminsavgift

450 kr

Suzuki cello (4-6 år)

På samma sätt som ett litet barn lär sig prata kan det också lära sig musik genom att lyssna och härma.

Låt ditt barn, tillsammans med dig som förälder, upptäcka glädjen i att lära sig ett instrument. Suzukimetoden bygger på lyssnande, gehörsspel och att barn och förälder arbetar med materialet tillsammans hemma.

Barnen får lära sig att lyssna, öva koncentration, minne, motorik och att samarbeta.

Elev - lärare - föräldrar träffas varje vecka för en individuell 20 minuters lektion och en 40 minuters grupplektion. Elev och föräldrar lär sig tillsammans och föräldern deltar aktivt i undervisningen.

Suzukiundervisningen påbörjas från 4 års ålder eller senast det året barnet fyller 6 år. Sedan kan eleven fortsätta spela till 19 års ålder.

Läs mer om Suzukimetoden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lärare

Anna Jonshult

Terminsavgift

725 kr

Sång och kör (från 7 år)

Att sjunga själv eller tillsammans med andra stärker självkänslan och stimulerar kroppens endorfiner. Du mår bra av att sjunga! 

Elever som sjunger

Genom enkla övningar lär eleven känna sin röst och utvecklar på så vis sitt omfång och klang. Under lektionerna övas periodkänsla, rytmer och enklare musikteori. Eleven lär sig sjunga både på gehör och utifrån noter och får prova på många olika stilar, allt från visor, pop och jazz till musikal och klassiska sånger.

I körsång får du sjunga många olika stilar och ha kul tillsammans med andra. Vi uppträder på konserter, går Luciatåg och åker på körresor.

Gruppundervisning från 9 år. Solosång från årskurs 7. Körsång från 10 år (Teaterkören Caramellerna från 7 år).

Lärare

Elisabet Wangby Björling
Linda Kastemyr

Terminsavgift sång

Sång 725 kr
Kör 450 kr*
*Ingen extra avgift för körsång om du är redan är elev på Kulturskolan

Läs mer om våra körer

Ukulele (7-8 år)

Från de enklaste barnvisorna till de coolaste rocklåtarna – på ukulele kan man spela allt! En bra start för dig som sen vill fortsätta med gitarr.  

En ukulele ser ut som en gitarr fast är mindre och har bara fyra strängar. Den passar därför utmärkt för små händer. Ukulelen har även blivit trendig bland stora artister.

På Kulturskolan spelar vi ukulele i grupp och vi börjar med att lära oss hur instrumentet fungerar och hur man stämmer det. Vi spelar melodi och ackord till låtar som du garanterat känner igen.

Till en början kan du låna instrument av oss vid lektionstillfällena även om vi rekommenderar att du skaffar ett eget så du kan öva hemma.

Lärare

Peter Åhrlin

Terminsavgift

450 kr