Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Denna information gäller för Hofors, Ockelbo och Sandvikens kommun.

Livsmedelskontroll

Verksamheter och anläggningar där livsmedel hanteras och säljs kontrolleras regelbundet för att säkerställa att konsumenter får säkra livsmedel, inte blir vilseledda och att skydda konsumenternas intressen.

Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning kontrollerar regelbundet verksamheter och anläggningar där livsmedel hanteras och säljs. Bland annat kontrolleras bagerier, skolkök, butiker, restauranger, torg-och gatuhandel. Syftet med kontrollen är att minska riskerna för att människor ska bli sjuka. Syftet är även att säkerställa att konsumenter inte blir vilseledda samt att skydda konsumenternas intressen.

Som privatperson kan du göra mycket för att hantera maten säkrare i hemmet. Tips och råd har bland annat tagits fram av Livsmedelsverket. Länk till annan webbplats.

Matförgiftning

Om du misstänker att du blivit matförgiftad inom Hofors, Ockelbo eller Sandvikens kommun bör du anmäla det Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning. Att anmälan kommer in snabbt underlättar att utreda orsaken och förhindrar att fler blir sjuka. Du kan även kontakta Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning om informationen som ges om livsmedlet är felaktig, om livsmedel hanteras fel eller om hygienen i livsmedelsanläggningen är bristfällig.

Du når oss via telefon 026-24 00 00. Matförgiftning kan även anmälas via e-tjänst.

Innan du anmäler bör du fundera över följande

  • Vad tror du att du blev sjuk av?
  • Var åt du det du tror att du blev sjuk av?
  • Vilket datum och vilken tid åt du detta?
  • När blev du sjuk?
  • Vilka symptom fick du?
  • Har du sökt läkarvård?
  • Hur många personer åt av den misstänkta maten?
  • Hur många av dessa blev sjuka?

Mer information

Matförgiftningar, livsmedelsverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För dig som vill starta livsmedelsföretag

Livsmedelsföretagare i Hofors, Ockelbo och Sandviken ska registrera sin anläggning hos Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning. I dessa tre kommuner finns cirka 500 livsmedelsanläggningar registrerade.

Mer information om att starta ett livsmedelsföretag

Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning - Tillsammans skapar vi framtidens samhälle i Hofors, Ockelbo och Sandviken.