Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Denna information gäller för Hofors, Ockelbo och Sandvikens kommun.

Kontaktmaterial, registrering och kontroll

Plastpåsar, kartonger, folie och köksredskap är exempel på kontaktmaterial. Det är produkter som kommer i kontakt med livsmedel direkt eller indirekt. Verksamheter som tillverkar, förädlar eller distribuerar kontaktmaterial i Hofors, Ockelbo eller Sandvikens kommun ska registreras hos Västra Gästriklands samhällsbyggnadsnämnd.

Exempel på kontaktmaterial

  • Förpackningsmaterial för livsmedel: plastpåsar, plastfilmer, papperspåsar, kartong- och plastförpackningar och olika slags folier
  • Bordsartiklar: porslin, glas och matbestick
  • Köksredskap: kastruller, stekpannor, ugnsplåtar, slevar och vispar
  • Köksapparater: kaffebryggare och elvispar
  • Delar av matlagningsapparater: tätningar och slangar
  • Utrustning och ytskikt: transportband och filterdukar

Kontaktmaterialföretag

Verksamheter som tillverkar, förädlar eller distribuerar kontaktmaterial kallas för kontaktmaterialföretag.

Det är tillverkaren, förädlaren, importören, distributören eller livsmedelsproducenten (den som släpper ut materialet eller produkten på marknaden), som ansvarar för att materialet och produkterna är lämpliga att använda till avsedda livsmedel och att lagstiftningskraven uppfylls.

Kontaktmaterialverksamheter ska också ha ett system för spårbarhet ett steg bakåt och ett steg framåt (utom om du säljer direkt till slutkonsument) i leveranskedjan  för att underlätta kontroll och för att kunna återkalla defekta produkter.

Kontroll av kontaktmaterialföretag

Du som har en verksamhet som tillverkar, importerar eller säljer kontaktmaterial/produkter, omfattas av lagstiftningen och ska kontrolleras av Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning. Därför måste du registrera din verksamhet senast den 1 juli 2024.

På Livsmedelsverkets hemsida finns med information om Material i kontakt med livsmedel - FCM Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning - Tillsammans skapar vi framtidens samhälle i Hofors, Ockelbo och Sandviken.