Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Buss och tågtrafik

Fler och fler har upptäckt hur bra geografiskt Sandviken ligger och insett att man faktiskt kan arbetspendla till Västerås, Uppsala och Stockholm. Täta bussförbindelser inom Gästrikland och bra tågförbindelser mot Mälardalen gör Sandviken till ett alternativ till storstadens jäkt och stress.

Utan byte kan man kliva på tåg i Sandviken och Storvik och komma bekvämt och snabbt till orter som Falun, Borlänge, Avesta, Örebro, Gävle och Linköping. Att ta tåget till Arlanda är både smidigt och bekvämt. Prova du också!

Busstrafik - lokalt och regionalt

Kollektivtrafik inom Gävleborgs län planeras och samordnas av X-trafik.

Tidtabeller

Tidtabeller för X-trafiks bussar och tåg finns på X-trafiks webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Du kan även ladda ner appen X-trafik för iPhone och Android gratis i din appbutik.

Du kan också planera din resa med lokaltrafiken via X-trafiks reseplanerare, xtrafik.se/reseplaneraren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du kombinera din resa med buss och tåg kan du planera resan via Samtrafikens resrobot, reseplanerare.resrobot.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Försäljningsombud

Försäljningsombud för X-trafiks biljetter är Folkets Hus reception. Här kan du få upplysningar/information, köpa biljetter och kort samt byta ut trasiga kort.

Har du frågor kring tidtabellen eller resor med X-trafik, kontakta trafikupplysningen på telefon 0771-910109.
Trafikupplysningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Förseningar och information om inställda bussar

Information om eventuellt inställda bussar, flyttade hållplatser m.m. finns på X-trafiks webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Har du frågor, kontakta trafikupplysningen på telefon 0771‑910109.

Arbetspendla

Arbetspendlar du till Sandviken?
Alla turer på linje 41 och 91 går förbi Sandvik på Mossvägen.

Jobbar du på Sandbacka Park eller i norra delarna av centrum går linje 40 mellan Sandbacka Park och Gävle i anslutning till kontorstider. Hållplatsen på Mossvägen underlättar också för den som hellre vill ta en promenad till Sandbacka Park till och från linje 41.

Tåg

Vi har två entreprenörer på järnvägsstråket förbi stationerna Sandviken och Storvik. X-trafiks länskort gäller på alla dessa tåg för resor inom länet. När du bokar en tågresa kan du samtidigt beställa Tågplus. Det innebär att du även bokar resan med lokaltrafiken på samma biljett,

Tidtabeller och biljetter

www.resplus.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.  kan du titta på tidtabellen för din resa. Boka gör du genom respektive entreprenörs bokningscentral.

Sandvikens resecentrum

I Sandviken möts kommunikationer från alla väderstreck, stadsbussar möter regionbussar, landsortsbussar, expressbussar, regionaltåg och nattåg. För att öka bekvämligheten för våra resenärer har vi skapat ett resecentrum i traditionella gulröda bruksfärger men med en modern insida. Elektroniska skärmar ger dig information om var och när tåg och bussar avgår och hela ytan har markvärme för ett snö- och halkfritt underlag. Resecentrum är öppet dygnet runt och stationshuset mellan kl. 06:00—19:30.

Du byter buss och tåg under samma tak!

Mer än 50% av kollektivresorna sker med ett byte mellan buss och buss. Med Resecentrum är vägen mellan bussarna kort och under tak. Lite unikt för Sandviken är att vi har en terminal där tåg och bussar går från samma plattform. Det måste provas för att du ska känna hur smidigt det är!

Handikappanpassning

Samhällets vision är att alla ska kunna åka kollektivt. Det innebär att bussar och tåg samt stationer och hållplatser anpassas så att personer med fysisk funktions­ned­sättning lättare kan delta i samhällslivet. Ledstråk, tydliga entréer, genomtänkt skyltning, punktskrift och sittplatser är exempel på åtgärder som ger en enklare resa. Både tåg och bussar är redan tidigare anpassade för de flesta funktions­ned­sättningar.

Frågor om kollektivtrafik, trafikupplysning; 0771-910109
www.x-trafik.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hitta till resecentrum

Adress: Stationsgatan, Sandviken
Karta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Parkeringar vid Resecentrum

Vid Resecentrum finns gott om avgiftsfria parkeringsplatser både för dig som vill parkera kortare eller längre tid, upp till två veckor på långtidsparkeringen.

  • Blå platser på karta = Handikapparkering, 2 platser
  • Gula platser på karta = 2 timmars parkering, 7 platser
  • Röda platser på karta = 24 timmars parkering, 56 platser
  • Gröna platser på karta = 2 veckors parkering, 36 platser

Klicka på kartan för att öppna den i ett större format.

Karta över parkeringsplatser vid Resecentrum

Närtrafik

Närtrafiken är ett komplement till den ordinarie kollektivtrafiken för de som vill resa från adresser som ligger mer än två kilometer från en busshållplats. Trafiken är anropsstyrd och körs med taxi efter olika ”linjer” som alla har egna tidtabeller med cirkatider. På X-trafiks webbplats finns information om vilka linjer som erbjuds.
Närtrafik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Färdtjänst

Färdtjänst är särskild kollektivtrafik, ett komplement till vanliga linjebussar.
Färdtjänst

Skolskjuts

Regler och ansökan om skolskjuts