Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

För dig som är förälder

Här kan du som förälder eller anhörig till barn eller tonåringar hitta information, tips och länkar till andra sidor. Som förälder är du den viktigaste personen i ditt barns liv och det spelar faktiskt roll vad du säger och gör - även om det inte alltid känns så.
Aktuell forskning visar att det har stor betydelse vilken attityd föräldern har till att barnet dricker alkohol. Forskning visar att alkoholliberala föräldrars (som tycker att det är naturligt att tonåringen är nyfiken och vill pröva på) ungdomar dricker mer än ungdomar till restriktiva föräldrar. För varje år alkoholdebuten skjuts upp minskar risken för att utveckla ett framtida alkoholberoende med 14 procent.

Vad du säger spelar roll!

Visste du att barn som får alkohol hemma dricker sig berusad oftare än andra barn?

Det är viktigt att prata om alkohol och droger med sin tonåring. Skapa förutsättningar för en varm och öppen kommunikation. Var tydlig att det inte är ok för ditt barn att dricka. Barn vill ha klara besked.

Vetenskapliga undersökningar visar att de ungdomar som blir bjudna på alkohol hemma berusar sig och prövar narkotika i högre utsträckning än de som inte blir bjudna.

Vill du få tips på hur du kan stå emot din tonåring som vill ha tag på alkohol?

Tips på hemsidor

Tonårsparlören Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läs mer i alkoholkommitténs folder om bjudvanor! Pdf, 50.6 kB.

Råd och stöd

Individ- och familjeomsorgsförvaltningen

Region Gävleborg

Vill du veta mer om olika preparat