Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Ekonomi, budget och redovisning

Här kan du läsa om kommunens ekonomi och vad dina skattepengar används till. Du hittar bland annat budget, årsredovisning samt information om fakturor och betalningar.

Kommunen får sina huvudsakliga intäkter från skatter, statliga bidrag och avgifter för olika tjänster och service.

Kommunalskatt

Kommunalskatten är den skatt som varje kommun får ta ut på medborgarnas inkomster. Det är staten som bestämmer vilket tak för skatten som kommunerna får ha. Därefter är det upp till varje enskild kommun att bestämma själva hur hög kommunalskatten ska vara och hur pengarna ska fördelas inom kommunen. Detta beslut tas när kommunfullmäktige fastställer budgeten för kommande års verksamhet.

Den kommunala skattesatsen för Sandvikens kommun är 21,61 kr.

På Skatteverkets webbplats hittar du uppgifter om skattesatser för samtliga Sveriges kommuner.
A-skattsedel och skattetabeller - Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Statsbidrag och avgiftsfinansiering

Utöver skatteintäkterna får kommunen även statsbidrag från staten. Vissa av dessa bidrag är generella och kan användas fritt av kommunen, medan andra är specifika och kan bara användas inom angivna områden som bestäms av staten. Dessutom tar kommunen ut avgifter för olika tjänster, till exempel äldreomsorg och barnomsorg. Dessa avgifter bidrar också till kommunens intäkter.

Så används dina skattepengar

Skattekollen är en tjänst där du som betalar kommunalskatt på ett enkelt sätt kan få en uppfattning om hur skatten fördelas och hur mycket du betalar till olika verksamheter.
Skattekollen - Så används dina skattepengar

Vill du läsa mer om kommunens ekonomi och vad skattepengarna används till ska du ta del av kommunens budget och årsredovisning.

Läs mer om budget

Läs mer om årsredovisning

Fakturor och betalningar

Som kund till Sandvikens kommun har du möjlighet att betala din faktura på olika sätt till exempel e-faktura eller autogiro. Är du leverantör till Sandvikens kommun är det viktigt att du anger rätt uppgifter på din faktura för att vi ska kunna hantera den snabbt.

Mer om fakturor från Sandvikens kommun (kundfakturor)

Mer om fakturor till Sandvikens kommun (leverantörsfakturor)