Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Årets UF-företag i Sandviken 2023

Eco Wood med tjejerna Saga Färnström, Signe Lundkvist, Maja Hansson och Ellen Westerberg blev Årets UF-företag. Tillsammans har de skapat flera populära produkter. Storsäljaren blev den robusta och hållbara parkbänken.
Jag fick möjligheten att träffa dem och höra mer om hur de lyckades bli så framgångsrika.

Hur känns det att bli Årets UF-företag?
Det känns otroligt kul att vinna och bli uppmärksammade på det här sättet. Vi trodde inte att vi skulle vinna, så det var väldigt spännande.

Hur kom det sig att ni startade företaget?
Eftersom vi går bygg- och anläggningsprogrammet, så ville vi göra något med bygg och hantverk. Vi funderade på vilken typ av hantverk vi skulle göra. Vi började med skärbrädor och utvecklade till att även göra parkbänkar. Parkbänkarna var något som vi hade testat att göra när vi gick i årskurs ett. Så då fick vi idén att parkbänken skulle kunna bli en storsäljare. Den är väldigt praktiskt, speciellt för de som bor i skog och fjäll. Dessutom så säljer vi dem för ett väldigt bra pris.

Hur har ni arbetat?
Under själva produktionen, så har alla haft sin del att göra och på så sätt har det kunnat rulla på riktigt bra. Det går fort och alla vet vad de ska göra. Vi hjälps åt och hoppar in där det behövs, vi har haft ett effektivt teamwork som har fungerat väldigt bra.

Vad är det som är så speciellt med era produkter?
Vi använder oss av starkare dimensioner, alltså tjockare brädor så det är en bra kvalitativ konstruktion som är väldigt hållbar. Vi håller även ett lägre pris jämfört med butikerna.

Hur fick ni tag på sponsorer?
Vi började med att fråga runt om sponsorer och fick några att ställa upp. Vi har fått rabatt av byggföretaget C24 Bygg både genom skolan och via kontakter. Så C24 Bygg har varit en samarbetspartner till oss under hela UF-tiden. På mässor så har vi haft ett samarbete med Time och Sparköp i Hofors.

Vilka utmaningar har ni haft?
Att vi är fyra tjejer som är i en grupp kan vara utmanande ibland. Vi har fått lösa problem, där vi har fått tänka till lite extra, det har vi utvecklats mycket av. På mässor och liknande så får vi jämnt frågan om det verkligen är vi som bygger borden. Det är lite ovanligt med tjejer i byggbranschen, så där sticker vi ut litegrann.

Vad har varit roligast med att driva företag?
Det bästa är att vi har skapat och gjort det här tillsammans. Vi tycker att det är väldigt roligt att bygga och vi har fått en helt annan gemenskap. Vi ses varje dag, men det är speciellt att ha vår grej som bara vi fyra gör. Det är också fint att se drivet i alla, att vi vill göra det här tillsammans. Sen har det också varit roligt att det gått så bra.

Vad har ni sålt mest av?
Vår storsäljare är helt klart parkbänkarna som vi har sålt mest av. Sen kommer de små bänkarna och till sist skärbrädorna.

Vilka typer av kunder har köpt av er?
Det är både privatpersoner och företag/föreningar. Många från fjällen och framförallt Sälen har velat köpa parkbänkar till sina stugor. Men även andra företag såsom Högbo Ridklubb och Dome i Gävle har köpt flera bänkar av oss.

Vilka framtidsplaner har ni?
Vi har planer på att fortsätta driva vidare det här, eftersom det har gått så bra. Men vi har ännu inte riktigt bestämt hur vi ska göra, vi får se hur det ser ut nästa år.

Eco Wood

Eco Wood med sin fina parkbänk.