Våld i nära relationer
Med våld i nära relationer menas våld där den som utsätts är eller har varit gift, sambo eller särbo med den andre, eller har barn tillsammans med denne.
Det kan också vara att man utsätts för våld av föräldrar, syskon eller andra släktingar när det gäller heder, så kallat hedersrelaterat våld Öppnas i nytt fönster..
Behöver du hjälp och stöd?
Du kan kontakta Individ- och familjeomsorgen eller polisen för att få stöd och hjälp när du upplevt våld i nära relationer. Är det akut ring 112.
- Individ- och familjeomsorgen: Ring Medborgarservice 026 - 24 00 00. Socialtjänsten har ett särskilt ansvar att erbjuda stöd till personer som har utsatts för våld. Socialtjänsten ska, om du vill, utreda din situation för att se vilken hjälp just du har behov av. Är du under 18 år har socialtjänsten en skyldighet att se till att du får stöd och hjälp.
- Vill du kontakta polisen?
Besök polisstationen i SandvikenLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller ring 114 14. Vid akuta tillstånd ring 112.
- Kvinnofridslinjen
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en nationell telefonlinje som du kan vända dig till oavsett könstillhörighet eller identifikation. Dit kan du ringa om du vill prata med någon om dina upplevelser eller om det är något du vill fråga om när det gäller våld i nära relationer och sexuella övergrepp.
- Kvinnojouren i Sandviken
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Tjejjouren Vilja
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns för dig som är våldsutsatt och vill ha kontakt, råd och stöd lokalt i Sandviken.
- Stickan - krismottagningen för män
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns i Gävle och erbjuder samtalsstöd och rådgivning i livskriser. Hit kan du vända dig om du funderar på om ditt beteende är okej.
- Brottsofferjouren: Gästrike Västra
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (Hofors, Sandviken, Ockelbo)
- Stödlinje för våldsutsatta transpersoner
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.- En stödlinje för vuxna transpersoner, inklusive ickebinära, som utsatts för våld i nära relation eller sexuella övergrepp.
Vad är våld?
Våld är varje handling som genom att den skrämmer, smärtar, skadar får denna person att göra något mot sin vilja, eller avstå från att göra något den vill.
Våldet kan ta olika uttryck.
Fysiskt våld är varje form av oönskad fysisk beröring och fysisk handling som skadar och orsakar fysisk smärta.
Sexuellt våld är när någon blir tvingad att delta i eller se på sexuella handlingar mot sin vilja eller i oförenlighet med sin egen mognad.
Psykiskt våld är kränkningar med ord och handlingar som riktar sig mot den närståendes person, egendom eller människovärde. Psykiskt våld kan ta sig många olika uttryck. Det kan handla om muntliga kränkningar, isolering, hot och kontroll av olika slag. Det psykiska våldet kan också vara materiellt som aggressiva handlingar riktade mot materiella ting som skapar oro och rädsla.
Ekonomiskt förtryck av en närstående ses också som våld. Det kan uttryckas genom ekonomiska hot, begränsningar av gemensamma ekonomiska tillgångar, att tvinga någon att utföra ekonomiska olagligheter. Förtrycket skapar begränsat handlingsutrymme och verkar nedvärderande.
Läs mer om våld i nära relationer
På polisens informationssida om våld i nära relationer kan du som är utsatt ta reda på mer om vad du har för rättigheter och om hur polisen kan hjälpa dig.
Om brott i nära relationer från Polisen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Alla har rätt till en våldsfri vardag. På webbplatsen Våldsfri vardag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om vanliga tecken och mönster på våld i nära relationer. Där hittar du också information om hjälp eller hur du kan stötta någon i din närhet.
Länkar
- Kvinnofridslinjen — för kvinnor som utsätts för hot och våld
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Systerjouren Somaya, för kvinnor med utländsk bakgrund och/eller muslimsk identitet
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Brottsoffermyndigheten
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Mer information
Medborgarservice 026 - 24 00 00