Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Specialkost inom förskola, grundskola och gymnasieskola

Servicekontoret strävar efter att skapa en trygg måltid för barn och elever med allergi eller födoämnesöverkänslighet. Vår ambition är att med hög kvalitet och största säkerhet varje skoldag tillmötesgå barnets eller elevens behov.

Specialkostintyget används inte för att få särskild mat om man inte tycker om den mat som erbjuds. Vi serverar dagligen olika grönsaker, sallader, bröd, margarin, mjölk och vatten.

Ansök om specialkost

Varje hösttermin ska ett nytt specialkostintyg fyllas i. Det är alltid den senast inskickade anmälan av specialkost som är giltig. Om behovet ändras under terminens gång ska nytt specialkostintyg skickas in. Ansök om specialkost via vår e-tjänst.

Om du arbetar som korttidsvikarie tillhandahåller vi inte specialkost i våra matsalar eller på våra förskolor.

Vegetarisk kost och –Fläsk

Intyg på "–Fläsk" och Vegetarisk kost behöver inte anmälas då dessa koster inte är specialkost. Meddela skolan om ni önskar någon av dessa koster.

Allergi mot nötter, jordnötter, mandel och sesam

Nötter, jordnötter, mandel eller sesam används inte vid tillagning av måltiden men vi behöver ändå information om det finns allergi mot dessa livsmedel. Detta för att ansvariga på skolan (klassföreståndare, mentorer, rektorer, skolhälsovård med flera) ska ha rätt information vid tillfällen då inte Servicekontoret tillhandahåller livsmedel, t.ex. vid fika eller egen utflykt.

Journalutdrag eller läkarintyg krävs för vissa behov

För att ditt barn ska få rätt mat har vi i samråd med elevhälsan tagit beslut om att specialkostintyget ska kompletteras med journalutdrag, läkarintyg eller intyg från dietist för nedanstående behov:

  • gluten
  • mjölkprotein
  • ägg
  • sojaprotein
  • fisk

Vårdgivaren kan ta en avgift för utfärdande av journalutdrag/intyg. Det går även bra med ett utdrag från 1177.

Intyg från läkare eller liknande behöver endast bifogas en gång och gäller för hela skoltiden.

Laktosfri kost behöver inte styrkas med läkarintyg.

Mer information

Har du frågor eller synpunkter hör av dig via skolmatsforum på sandviken.se, så publiceras svaret av Servicekontoret så fort vi har besvarat frågan.