Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Denna information gäller för Hofors och Sandvikens kommun.

Denna information gäller för Hofors och Sandvikens kommun.

Störande vilda djur och skyddsjakt

Generellt kan man säga att det alltid är fastighetsägaren (markägaren) som är ansvarig för att ta itu med djur som stör.

Skabbrävar, grävlingar och andra djur som riskerar att sprida smitta eller orsaka skada är fastighetsägaren därmed själv ansvarig för att ta hand om. Om du har jakträtt på området har du också rätt att avliva ett sjukt eller skadat djur, men tänk på att du måste ha polisens tillstånd om du ska skjuta inom detaljplanerat område.

Råd om vilda djur som grävlingar och ormar på tomter hittar du på Naturvårdsverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om djuret finns på kommunens mark ska du höra av dig direkt till kommunen. Vi har ett ansvar för våra fastigheter, precis som vilken annan fastighetsägare som helst.

Har du frågor som rör kommunens ansvar för vilda djur på kommunal mark? Kontakta oss så hjälper vi dig. Ring Medborgarservice 026-24 00 00, eller vgs@sandviken.se

Anmälan av skadade, sjuka eller döda vilda djur

Om du hittar eller ser ett djur som är skadat eller uppenbart sjukt ska du kontakta Polisen på 114 14. Anmäl också alltid till Polisen om du avlivat ett djur som inte får jagas. Mer information kan du få på Naturvårdsverkets webbplatslänk till annan webbplats. Där kan du också läsa om trafikolyckor med vilt och om regler för skyddsjakt.

Ibland påträffar man döda djur i skog och mark, vilket är normalt. Det är markägaren som är ansvarig för att till exempel avlägsna döda djurkroppar. Vissa djur faller dock under kategorin "statens vilt" och tillfaller därför staten när de dör eller skadas. Det gäller till exempel björn, varg, järv och ett antal fågelarter. Kontakta Polisen på 114 14.

Du kan läsa mer om vilka djur som räknas som statligt vilt på Naturhistoriska riksmuseets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad: 2017-10-03
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se

Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning - Tillsammans skapar vi framtidens samhälle i Hofors, Ockelbo och Sandviken.