Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Denna information gäller för Hofors, Ockelbo och Sandvikens kommun.

Hållbart resande

Hållbart resande är en viktig del av hållbar utveckling och då 92% av alla personbilar i Sverige drivs med fossila drivmedel är det även ett viktigt område att arbeta med för att klara klimatkrisen.

På nationell nivå har Sverige som mål att minska utsläppen från transporter med 70 % till 2030 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Alla tre kommunerna arbetar för ett samhälle där hållbara transporter är en självklarhet. Förutsättningarna är olika och därför är lösningarna på transportbehoven olika.

Det finns flera sätt att minska utsläpp från våra transporter och ställa om vårt transportsystem. Det viktigaste vi kan göra för att minska utsläppen av koldioxid och andra luftföroreningar från fossila drivmedel är att inte resa. Vi kan kanske fundera över om vi helt enkelt kan avstå själva resan och välja delta i aktivitet eller arbeta på distans.

Om vi behöver resa ska vi försöka göra det fossilfritt och hållbart i så stor utsträckning som möjligt. Det kan ske genom att planera våra resor smartare (ruttoptimering) samt resa med en bil som drivs med fossilfritt drivmedel, såsom vätgas, el eller biogas. Eftersom 80 % av alla bilresor i tätorten är kortare än 3 – 4 km har cyklar, elcyklar och el-lastcyklar en stor potential att ersätta många korta bilresor.

Projekt inom Hållbart resande

Vi arbetar med olika projekt för att vi ska leva i ett samhälle där hållbara transporter är en självklarhet och något som är tillgängligt för alla. Det ska vara enkel att göra hållbara val och minska vår klimatpåverkan.

Tidigare projekt

Last för alla - resa med el-lastcykel

Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning - Tillsammans skapar vi framtidens samhälle i Hofors, Ockelbo och Sandviken.