Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Denna information gäller för Hofors, Ockelbo och Sandvikens kommun.

Fossilfria bilar

Senast 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. För att lyckas med det pågår en rad initiativ för att bidra till resor med mindre klimatpåverkan i kommunerna.

Större möjlighet att köra elbil

I Sandviken finns det över 200 laddpunkter fördelade på ett flertal platser, både för kommunens egna verksamheter samt för privatpersoner och näringsliv. För mer information: laddstolpar - Sandviken Energi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Se alla laddplatser utmärkta i Sverige. Länk till annan webbplats.

Sveriges fjärde vätgastankstation

Vätgas är ett alternativ till fossila drivmedel som bensin och diesel. Väte är det vanligaste och lättaste grundämnet och vätgas som består av två väteatomer (H2) och är gasformigt i rumstemperatur och normalt tryck. Bränslecellsbilar har elmotorer och tankas med vätgas. I bränslecellen omvandlas vätgas till el-energi och det blir endast vatten som avgas.

I Sandviken finns en tankstation för vätgas. Vätgasen i Sandviken tillverkas med hjälp av elektrolys med el från vindkraftparken i Jädraås. Tack vare vätgasledningen som går från AGA till Sandviks industriområde kommer vätgasen till tankstationen helt utan transporter. Sandviken har flest vätgasbilar per kommuninvånare i hela Sverige.

Läs mer om initiativet hos Sandviken Pure Power. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning - Tillsammans skapar vi framtidens samhälle i Hofors, Ockelbo och Sandviken.