Förebyggande arbete inom ANDT
Det förebyggande arbetet inom ANDT-området ska vara kunskapsbaserat och långsiktigt hållbart samt vara kopplat till regeringens ANDT-strategi.
Kunskapen om förebyggande arbete har ökat de senaste åren och flera olika preventionsprogram finns nu att tillgå. Därför är vår ambition att allt förebyggande arbete som drivs utgår från evidensbaserade metoder med stöd i aktuell forskning. I Sandviken jobbar vi brett och med flera aktörer. Vi jobbar med skolor, krögare, gym och har även speciella kampanjer som riktar sig till alla invånare i Sandviken.
Nedan kan du som är intresserad av att veta mer om hur vi jobbar med förebyggande arbete läsa mer om varje metod.
Ansvarsfull alkoholservering
För att minska alkoholrelaterade skador på individ- och samhällsnivå är en viktig del i det förebyggande arbetet att arbeta med Ansvarsfull alkoholservering. Det finns en stark koppling mellan olika typer av brott och alkoholpåverkan, både att utsätta någon för brott och att utsättas. Särskilt stark är den kopplingen olika typer av våldsbrott.
Den vetenskapligt utvärderade metoden Ansvarsfull alkoholservering syftar till att minska det restaurangrelaterade våldet. Det görs genom att arbeta för att minska berusningsgraden inne på krogarna och att hindra alkoholservering till minderåriga. Ansvarsfull alkoholservering vilar på tre ben:
- samverkan mellan myndigheter
- branschutbildning av restaurangpersonal
- ökad tillsyn
Krogar mot knark
Krogar Mot Knark (KMK) är ett nationellt nätverk bestående av representanter från krogar och myndigheter i ett flertal kommuner. Krogar Mot Knark arbetar för att minska och försvåra användandet av narkotika i krogmiljö.
Sandvikens kommun samarbetar med Gävle kommun i Krogar Mot Knark, precis som vi gör med utbildningen Ansvarsfull alkoholservering.
Anslutna krogar i Sandviken:
- Charlys bar steakhouse
- Göransson Arena
- Mulligan´s Pub
- Restaurang Bolaget
Vill er krog bli en "Krogar Mot Knark Krog"?
Ann-Sofie Karlstedt, alkoholhandläggare
Tel: 026-24 15 73
Elin Giotis, preventionsstrateg
Tel: 026-24 13 31
E-post: serveringsarenden@sandviken.se
PRODIS - Prevention av dopning i Sverige
100% Ren Hårdträning
PRODIS (Prevention av dopning i Sverige) är ett nationellt nätverk som arbetar för att förebygga användningen av anabola androgena steroider och andra dopningspreparat inom motionsidrotten. Arbetsmetoden heter 100% Ren Hårdträning. Målet med arbetet är att minska dopningsanvändandet i Sandvikens kommun. Vi vill även öka kunskapen kring dopning, kosttillskott och deras konsekvenser. Därmed också bidra till kommunens Vision 2025 ”Vi ska må bra till kropp och själ”.
Sandvikens kommun är sedan 2013 med i nätverket PRODIS
PRODIS är en förkortning av "prevention av dopning i Sverige" och 100 % ren hårdträning heter själva arbetsmetoden. Huvudkomponenterna i arbetet är:
- Utbildning för nyckelpersoner (ägare av träningsanläggningar, träningsansvariga, instruktörer, polis, regionen, kommun, åklagarmyndighet och skola) i syfte att ge en ökad kunskap om effekter av preparaten, samt vilka metoder som har en påvisad effekt i det förebyggande arbetet.
- Diplomering av träningsanläggningar
- Utveckling av ett aktivt samarbete mellan aktörer i lokalsamhället (polis, gymägare, vårdpersonal, socialtjänst, skola, föräldrar etc.) för att minska tillgången på och användningen av anabola androgena steroider och andra dopningspreparat.
PRODIS-gym i Sandviken
- Parkbadet
- Hälsoverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Sandvikens Atletklubb Länk till annan webbplats.
- PT gymmet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Actic Sandviken City Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Fitness24seven Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Må bra-verkstan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vill du veta mer eller vill du att ditt gym ska ansluta sig till PRODIS
Kontakt
Preventionsstrateg Elin Giotis
Läs mer om 100% Ren Hårdträning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tänk om
Tänk Om är en kampanj som syftar till att sprida kunskap och information till föräldrar om tonåringars alkoholvanor. Målet är att minska tillgängligheten på alkohol genom att få tonårsföräldrar att förstå riskerna med en tidig alkoholdebut.
Varannan vatten
Varannan vattenkampanjen genomförs varje år i Sandviken. Med kampanjen vill hjälpa till att minska berusningsdrickandet. Att dricka varannan vatten gör att du orkar längre och mår bättre. Drick på ett smartare sätt helt enkelt!
Det handlar inte om några pekpinnar, utan i stället framför kampanjen de positiva effekterna av att inte dricka för mycket. Till exempel att man har mer koll, orkar mer, har roligare och mår bättre, både samma dag och dagen efter.
Kampanjen genomförs i samarbete med Gävle kommun och Gävle Lokala Brå.