Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Trygghetssamordnande arbete

Det trygghetssamordnande arbetet verkar för att tryggheten ska öka och brottsligheten minska i samhället. Det är viktigt för kommunen att dess invånare och näringsidkare känner trygghet i att bo och vara verksamma i Sandvikens kommun.

Kommunens mål är att:

  • Sandviken skall vara en trygg och säker kommun att verka och bo i.
  • Alla skall känna ett ansvar för det trygghetsskapande arbetet.

Kontaktinformation:
Camilla Gilljam, folkhälso- och trygghetsstrateg, camilla.gilljam@sandviken.se

Samverkansöverenskommelse mellan kommunen och polisen

Sandvikens kommun har tillsammans med polisen tagif fram en samverkansöverenskommelse. Syftet med den gemensamma överenskommelse är att fördjupa samarbetet mellan kommun och polis och därigenom minska brottsligheten och förbättra tryggheten för medborgare och verk­samma i Sandvikens kommun.

Läs mer om samverkansöverenskommelsen

EST – effektiv samordning för trygghet

Effektiv samordning för trygghet - EST - är ett samarbete och arbetssätt där olika aktörer rapporterar in händelser som kan påverka den upplevda tryggheten.

Syftet med EST är att effektivisera det kunskapsbaserade brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet som polis, kommun och andra aktörer utför. Målet är att öka tryggheten i offentliga miljöer genom tidiga insatser innan - eller när - problem uppstår.

För att metoden ska fungera finns det utbildade rapportörer runt om i kommunen. Det är personer som rör sig i olika områden i sina yrken som till exempel hemtjänstpersonal, parkeringsvakter, personal i bostadsföretagen, ungdomscoacher med flera. De rapporterar in konkreta händelser i ett digitalt system.
Det kan handla om att de har observerat otrygga platser, en samling av personer som stör ordningen på en plats eller skadegörelse och klotter.

Rapporterna kompletteras med information från polisen och sammanställs till en lägesbild. Lägesbilden skickas ut till kommunen och polisen två gånger i månaden och verksamheterna kan använda lägesbilden för att kunna planera och genomföra trygghetsskapande insatser där det behövs.

Grannsamverkan

En enkel och effektiv metod för att minska antalet vardagsbrott i ett bostadsområde är Grannsamverkan. Inom Sandvikens kommun finns ca 33 aktiva områden med samverkan.

Grannsamverkan

Hur upplever du tryggheten i Sandvikens kommun?

Svara gärna på fyra frågor om din känsla om trygghet i Sandvikens kommun.