Folköl, försäljning och servering
Här får du som ska sälja eller servera folköl information om vilka regler som gäller samt hur du gör en anmälan om försäljning eller servering.
Vad är folköl?
Folköl är en jäst maltdryck vars alkoholhalt överstiger 2,25 men inte 3,5 volymprocent.
Försäljning och servering av folköl regleras i 5 kap 5 § respektive 8 kap 8 § Alkohollagen (2010:1622)
Anmälningsplikt
Försäljningen eller serveringen ska anmälas till kommunens tillståndsenhet. Försäljning/servering får inte påbörjas förrän anmälan har gjorts.
Krav på lokalen
En förutsättning för att få sälja eller servera folköl är att försäljningsstället är avsett för stadigvarande verksamhet med livsmedel och godkänt enligt föreskrifter som meddelats med stöd av 7 § livsmedelslagen eller registrerad enligt europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 852/2004 av den 29 april om livsmedelshygien.
Försäljning eller servering av mat
En annan förutsättning för att få sälja folköl är att försäljning av matvaror sker samtidigt i lokalen. Matvarusortimentet ska vara någorlunda brett och utgöras av egentliga matvaror, t ex mejeriprodukter, charkvaror, torrvaror, grönsaker och frukt samt ett brett urval av konserver liksom djupfrysta matvaror, Det är inte tillräckligt med enbart så kallade kioskvaror som glass, godis, kaffe, te, snacks eller liknande. Vid servering av folköl ska servering av mat samtidigt ske i lokalen.
Försäljningsregler
Folköl får inte säljas eller på annat sätt lämnas ut till den som inte har fyllt 18 år. Den som lämnar ut ölen ska förvissa sig om att mottagaren har uppnått rätt ålder.
Folköl får inte lämnas ut till den som är märkbart påverkad av alkohol eller andra berusningsmedel.
Lättdrycker ska finnas på försäljningsstället som ett alternativ till folkölen. Med lättdryck menas dryck som antingen är fri från alkohol eller innehåller högst 2,25 volymprocent alkohol.
Den som inte har fyllt 20 år eller som har förvaltare enligt föräldrabalken får inte ägna sig åt försäljning av folköl. Bestämmelsen avser innehavaren av verksamheten, inte anställd personal.
Ansvar och sanktioner
Den som driver detaljhandel med eller servering av folköl har det yttersta ansvaret att se till att försäljningen sker i enlighet med bestämmelserna i alkohollagen. Han eller hon ansvarar för att anställd personal känner till försäljningsreglerna samt att det skapas rutiner som säkerställer att reglerna efterlevs.
Om detaljhandel med eller servering av folköl leder till problem i fråga om ordning och nykterhet eller om inte bestämmelserna i alkohollagen i övrigt följs, får kommunen förbjuda försäljning i sex månader, eller vid upprepad eller allvarlig försummelse, tolv månader. Förbudet kan också gälla under vissa angivna tider eller under vissa angivna omständigheter. Om förbud får anses vara en alltför ingripande åtgärd kan varning meddelas.
Den person som uppsåtligen eller av oaktsamhet säljer eller lämnar ut alkoholdrycker till den som inte uppnått föreskriven ålder, det vill säga 18 år, eller till den som är märkbart påverkad av alkohol eller andra berusningsmedel, kan dömas för olovlig dryckeshantering till böter eller fängelse upp till sex månader. Den som lämnar ut alkoholdrycker (t ex kassa- eller serveringspersonal) har således ett personligt straffansvar när det gäller alkoholhanteringen.
Egentillsyn
Den som bedriver detaljhandel med folköl ska utöva särskild kontroll (egenkontroll) över försäljningen. Försäljningsstället ska också ansvara för att personalen har nödvändiga kunskaper om vad som gäller för försäljningen. Det ska även finnas ett särskilt program för egenkontrollen.
Egenkontrollprogram bör bland annat beskriva:
- hur personalen får information om alkohollagens bestämmelser
- vilka rutiner som ska tillämpas vid försäljning av folköl.
Det bör särskilt framgå vem som har ansvaret för ålderskontrollen och hur den ska gå till. Programmet kan också exempelvis ange att det finns en försäljningsansvarig person, över 18 år gammal, som ska finnas till hands vid eventuella problem med folkölsförsäljningen.
Kontrollköp
Kommunen har möjlighet att göra så kallade kontrollköp på försäljningsställen som säljer folköl. Kontrollköp innebär att att en person över 18 år med ett ungdomligt utseende testar om det går att köpa folköl utan att den som säljer varan kontrollerar legitimation för att vara säker på att köparen har fyllt 18 år.
Du kan läsa mer om kontrollköp i informationsbrevet Länk till annan webbplats. från Folkhälsomyndigheten.
Tillsyn och avgift
Kommunen har tillsammans med polismyndigheten tillsynsansvaret över försäljningen. Kommunen tar ut en tillsynsavgift baserad på den kommunala självkostnadsprincipen.
För helt kalenderår per försäljningsställe | 1050 kr |
---|---|
Nytt försäljningsställe som startar efter den 1 juli | 660 kr |
Säsongsöppet försäljningsställe, som bedriver verksamhet högst 5 månader per år | 660 kr |
Anmälan och avanmälan av försäljning
Kontakt
Har du frågor är du välkommen att höra av dig till
Ann-Sofie Karlstedt, alkoholhandläggare
Tel: 026-24 15 73
E-post: serveringsarenden@sandviken.se