Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Brandrisk och eldningsförbud

Var alltid försiktig när du hanterar eld i naturen, oavsett om du använder campingkök, bärbar grill eller eldplats. Här kan du läsa mer om brandriskprognoser samt hur eldningsförbud utfärdas.

Vädret påverkar brandrisken i skog och mark. Brandriskprognoser tas fram av SMHI som även utfärdar meddelanden om brandrisk.

Även om det inte har utfärdats något eldningsförbud kan det råda hög brandrisk. Det betyder att du bör vara extra försiktig med att elda i skog och mark. Håll koll på brandrisken med hjälp av SMHI:s brandriskprognos (smhi.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller appen Brandrisk Ute (msb.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Om det inte råder eldningsförbud och du tänker göra upp en eld i naturen finns det några saker som du bör tänka på:

  • Välj en plats där elden inte kan spridas till annat brännbart material som träd, buskar eller gräs. Underlaget bör helst vara grus eller sandmark.
  • Avgränsa eldplatsen med stenar eller jord, så att den hålls liten.
  • Använd fältkök om du ska laga mat. Det är ofta säkrare än öppen eld.
  • Undvik att elda om det blåser kraftigt. Vinden kan få gnistor att flyga iväg och sprida elden.
  • Ha alltid tillgång till vatten att släcka elden med.
  • Släck elden ordentligt med vatten och rör om så att glöden slocknar. Gräv upp marken under askan tills det inte är någon glöd kvar och vattna rikligt både på resterna av elden och runtomkring.

Gräs- och skogsbrand (Krisinformation.se) Länk till annan webbplats.

Grilla (gastrikeraddningstjanst.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Eldningsförbud

På sommaren är det ibland förbjudet att elda eller grilla i skog och mark. Då har länsstyrelsen eller kommunen utfärdat ett eldningsförbud. Du måste därför alltid ta reda på vad som gäller innan du tänder en eld. Eldningsförbud utfärdas för att förhindra bränder i skog och mark.

Du kan dömas till böter om du bryter mot eldningsförbudet. Du kan även straffas om du orsakar en brand, oavsett om det är eldningsförbud eller inte.

På länsstyrelsens webbplats finns mer information om vad eldningsförbud innebär och hur det påverkar dig.

Eldningsförbud (Länsstyrelsen Gävleborg) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På Länsstyrelsens Geoportal kan du se om det råder något eldningsförbud just nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så informerar vi om eldningsförbud

Om eldningsförbud införs informerar vi alltid om detta på startsidan för sandviken.se, via våra sociala medier samt radio P4 Gävleborg.

På samma sätt informerar vi också när eldningsförbudet upphör.