Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00
Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken
Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN
E-post
medborgarservice@sandviken.se
Öppettider
Vardagar 08.00-17.00
Kanalen, vattenvägen genom staden.
Det var alldeles underbart hur mycket som hann utföras på Sandviken under det första året. Först gräfningen af kanalen, som var 10,400 fot lång, i medeltal 16 fot djup och 45 fot bred jämte dess sprängtrummor och turbiner. Den beräknades att kosta 110 000kr, men steg till 200 000kr då stora oförutsedda svårigheter uppträdde på grund af jäslera på djupet och bergsprängning.
Sigrid Göransson beskriver arbetet med kanalen 1862.
Läs mera
Om Kanalen genom Sandviken av Yngve Terenius (pdf, 6.7 MB)
Aftonbladet artikel 1864 i ett uppslagsverk 1865
Leran på den gamla sjöbotten där staden Sandviken började byggas var ett problem redan för 150 år sedan. Det innebar redan då ökade kostnader på över 80 % vid grävningen av Kanalen.
När området Mosaiken efter att blivit detaljplanelagt började utvecklas så ansökte entreprenören BJ Markbyggnad om att få förbelasta området där varuhuset Willys nu finns. Entreprenören fick tillstånd, men under förbelastningen år 2005 utlöstes ett ras (så kallad skjuvning) där uppskattningsvis 1 600 kubikmeter jord förflyttade sig och täppte stora delar av kanalen efter en 150 meter lång sträcka mellan Gävlevägen och E16. Efter detta grävdes en smal passage runt rasområdet för att inte vattenflödet i kanalen skulle hindras.
2007 gjordes den första geotekniska analysen efter raset. Rapporten rekommenderar inte att Kanalen återställs till tidigare bredd och djup då det sannolikt skulle utlösa ytterligare skred.
Nästa geotekniska analys görs 2015 och den visar på att marken har börjat bli något mer stabil och att det kan gå att återställa vattenspegeln men inte kanalens korrekta djup. Innan detta kan göras behövs ytterligare geotekniska lösningar.
Sandvikens Kommun gör i dagsläget bedömningen att det inte är rimligt att återställa Kanalen på grund av de komplexa och dyra grävningar samt förstärkningsarbeten som detta skulle kräva.
Under en vandring längs Kanalen med Kanalens vänner/Sandvikens vänner i mars månad 2016 uppmärksammades följande:
Via Kanalen och Fiskängstjärnens dagvattenanläggning, som stod klar våren 2003, hanteras ca 75 % av dagvattnet från Sandvikens tätort. Kanalen samlar upp dagvattnet som sedan leds in i Fiskängstjärnen. Under de cirka 5 dagarna det tar för vattnet att passera våtmarken minskar belastningen av näringsämnen, tungmetaller och syreförbrukande ämnen i vattnet. Därefter leds det renade vattnet vidare via Jädraån ut i östra Storsjön.
I våtmarken sker rening genom att partiklar med tungmetaller och näringsämnen sedimenterar till botten och fastläggs samt biologisk behandling och upptag av närsalter och organiskt meterial. Bedömd reningseffekt för våtmarksanläggningen är 70 % minskning av metaller, 75 % av fosfor och 45 % av kväve.
Sidan uppdaterad: 2018-08-09
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se