Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Tomas Ledin, hedersmedborgare 1996

Tomas Ledin blev utnämnd till hedersmedborgare i Sandvikens kommun 1996. Han är en av Sveriges mest folkkära musiker och låtskrivare, född 1952 i Östersund men uppvuxen i Sandviken.

Den första offentliga spelningen Tomas gjorde var i ett skyltfönster under julskyltningen i Sandviken 1964, iförd tomteluva. Han hade även en bildutställning på Galleri Svarta Katten 1967 innan han valde musiken på heltid.

Sommarpop

Genombrottet kom i början av 1970-talet efter att Tomas bland annat vunnit en talangtävling, gjort en USA-resa med talangscouten Janne Claesson och skrivit skivkontrakt. Efter det följde flera succéår med turnéer, skivor, listettor och konserter.

1980 vann låten Just nu Melodifestivalen och Tomas Ledin tävlade för Sverige i Eurovisionsschlagerfestivalen i Haag.

1991 grundade Tomas konsertturnén Rocktåget som under många somrar har turnerat runt Sverige med kända pop- och rockartister.

Tomas Ledins musik förknippas ofta med svensk sommar - Sommaren är kort, I natt är jag din, Sensuella Isabella, Snart tystnar musiken, Släpp hästarna fria och många andra har blivit klassiska sommarörhängen.

En engagerad man

Tomas Ledin har tillsammans med flera andra musiker startat stiftelsen Artister mot nazister som arbetar mot nazism, rasism och främlingsfientlighet. Initiativet togs av Tomas och Mikael Wiehe, som redan tidigare arbetat tillsammans i den stora ANC-galan mot apartheidregimen 1985.

Den lokal där Tomas började spela musik ligger i nuvarande Kulturcentrum och har länge kallats Ledinsalen inofficiellt. 2014 blev namnet officiellt och salen invigdes formellt, komplett med Ledins autograf på en skylt vid dörren. 

Och ja, Tomas är hedersmedlem i både SAIK Bandy och SIF Fotboll.

Tomas Ledin
Ledin-salen i Kulturcentrum

Fler priser

2005 tilldelades Tomas Sandviken Kommuns kulturpris.

2014 fick han en Grammis för albumet Höga kusten i kategorin Årets folkmusik/visa.