Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Malena Ernman, hedersmedborgare 2014

”Genom en fantastisk och stark röst med ett omfång från världens aktade operascener till djupaste medmänsklighet har hon skapat en plats i våra hjärtan likväl som hos en hel nation.”

Så löd motiveringen när hovsångerskan Malena Ernman utnämndes till hedersmedborgare i Sandviken på nationaldagen den 6 juni 2014. 

Se filmklipp från utnämningen

Malena Ernman, född 1970 och uppvuxen i Sandviken är en internationellt erkänd operastjärna. Hon har sin musikaliska bakgrund i den svenska körtraditionen och började sjunga i kören Coromanterna i Sandviken redan som sexåring.

Hela världen som arbetsfält

Malena utbildade sig vid Kungliga musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm samt Musikkonservatoriet i Orléans. Hennes genombrott kom i Sverige 1988 och internationellt 1999, och sedan dess har hon medverkat som solist i många framstående uppsättningar runt om i Sverige, Europa och världen.

Genom Melodifestivalen 2009 blev Malena Ernman känd för den breda svenska publiken. Hon vann den svenska tävlingen med låten La Voix och tävlade för Sverige i Eurovision Song Contest i Moskva.

Hon sjunger alltså inte bara opera utan även jazz, musikal, modern klassisk musik och pop - gärna i en skön blandning.

Malena har också synts på TV i bland annat Stjärnorna på slottet, Svenska Idrottsgalan och Allsång på Skansen, samt sjungit på Nobelfesten.

Tar ställning

Via bland annat sociala medier Malena tagit ställning mot rasism, antisemitism och den ökande främlingsfientligheten i samhället, och höjer sin starka röst för allas lika värde. Engagemanget är djupt rotat sedan barndomen - familjen har stöttat och hjälpt flyktingar i många år. För den insatsen fick Malena och hennes mamma Eva Ernman Sandvikens Mångfaldspris 2014, delat med Tallbacksgårdens förskola.  

Malena Ernman på scen
Malena Ernman och Monica Jacobsson