Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Våra orter och i Sandvikens närhet

Sandviken

Sandviken är centralort i Sandvikens kommun. Den internationella verkstadskoncernen Sandvik AB grundades i Sandviken år 1862 och då började även orten utvecklas. I Sandviken finns en spännande arkitektur med gamla bruket från slutet av 1800-talet kombinerat med arkitekten Ralph Erskines bebyggelse från 70 och 80-talet samt områden som byggts under 2000-talet.

I Sandviken finns också Göransson Arena, en gåva till Sandvikens kommun från de Göranssonska stiftelserna. Arenan används till många aktiviteter året om och på vintern är den hemmaplan för Sandvikens AIK:s bandylag.

Sandviken ligger vid Storsjön och med fina badplatser och rekreationsområden året om. Några kilometer utanför staden ligger Högbo Bruk som är en kombination av gammal bruksmiljö och friluftsområde för aktiviteter året om.

Jäderfors

Jäderfors är ett samhälle 5 km norr om Sandviken. Samhället ligger naturskönt vid Jädraån med närhet till skog och flera jordbruk.

Järbo

Järbo är ett samhälle 15 km norr om Sandviken. Vid infarten till Järbo breder ett väl kuperat landskap ut sig och Jädraån slingrar sig fram. Området är rikt på små fina sjöar.

Norr om Järbo ligger skidanläggningen Kungsberget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som vintertid lockar många utförsåkare.

Kungsgården

Kungsgården ligger 10 km väster om Sandviken och hör till Ovansjö socken. Ovansjö var ursprungligen Gästriklands största socken och Kungsgården var länge landskapets huvudort.

I Kungsgården finns bl a Rosenlöfs tryckerimuseeum Länk till annan webbplats. som är unikt i Europa.

Gysinge

Gysinge ligger vid Dalälven 45 kilometer söder om Sandviken. Det vackra gamla vallonbruket med anor från 1600-talet är idag ett omtyckt utflyktsmål. Färnebofjärdens nationalpark utgör den naturliga norrlandsgränsen och har vidsträckta älvlandskap och rikskända fiskevatten i Gysingeforsarna. Platsen har en unik förekomst av vitryggig hackspett och fiskgjuse samt goda möjligheter till fiske. Här finns Naturum som arrangerar många roliga aktiviteter och PRO:s folkhögskola i det vackra gamla herrgårdsområdet.
Gysinge Bruk Länk till annan webbplats.  

Gästrike-Hammarby

Gästrike-Hammarby ligger cirka 20 km väster om Sandviken och är ett järnbrukssamhälle som stoltserar med sin fina Herrgårdspark med 22 olika arter lövträd. Flera hus i samhället är ritade av den världsberömde arkitekten Ralph Erskine. Härifrån kommer Anders Uppström som knäckte koden till det utdöda gotiska språket i Silverbibeln.
Ralph Erskine

Storvik

Storvik är ett vackert samhälle med många anrika byggnader. Samhället ligger naturskönt vid Näsbysjön, 15 km väster om Sandviken.
Storvik var tidigare en viktig järnvägsknut med Europas längsta järnvägsperrong. På järnvägshotellet huserade Wilhelmina Skogh, en av Storviks mäktigaste kvinnor. Hon byggde senare Villa Foresta och Grand hotells vinterträdgård.

Årsunda

Årsunda ligger ca 15 km söder om Sandviken och här kan du träffa vikingar och få höra skrönor från 1000-talet. Du kan besöka deras rekonstruerade boplats på Brudberget och vandra bland 90 oöppnade gravar. Årsunda ligger vid Storsjöns strand. Här finns en kilometerlång badstrand och vacker natur.
www.arsunda.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
www.arsundaviking.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
www.strandbaden-arsunda.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Åshammar

Åshammar är ett litet samhälle ca 15 km nordväst om Sandvikens tätort och ligger naturskönt vid Alsjön.

Österfärnebo

Österfärnebo är kommunens sydligaste tätort. Österfärnebo ligger i en gammal jordbruksbygd med lämningar från stenåldern, som man kan se på Gästriklands största gravfält, Hamre gravfält med ca 200 gravar. Koversta Gammelby har en väl bevarad genuin bebyggelse från 1700-talet.  

Ni kan även få information om Österfärnebo på www.osterfarnebo.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I Sandvikens närhet

När du befinner dig i Sandvikens centrum kan du inom 10 minuter nå den viktigaste samhällsservicen, butiker, restauranger, teater, Göransson Arena med mera. Genom goda kommunikationer med bil eller tåg är det aldrig långt till andra städer för arbete, kultur/fritidsutbud och shopping. Inom 20 minuter kan du besöka vår grannstad Gävle. Där finns bland annat högskola, elitseriehockey, allsvensk fotboll, konserthus, en anrik teater och ett varierat utbud av butiker och nöjen.

Inom en timme når du Falun, Borlänge, Avesta, Hofors eller Ockelbo och inom två timmar har du passerat både Arlanda och Uppsala och kan kliva av tåget eller ur bilen någonstans i Stockholm. Detta betyder att du kan vara på väg vart som helst ut i världen med flyg, inom samma tid som det ibland tar att hitta en parkering i Stockholm.

Mer information

Se och göra Länk till annan webbplats.
Resvägar