Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Ansvar för dagvatten i Sandvikens kommun

Dagvatten är en svår fråga och det är inte alltid lätt att veta vems ansvar det är.

Med dagvatten menas det vatten, såsom till exempel regnvatten (nederbörd) och smältvatten, som tillfälligt rinner på hårdgjorda ytor och tak innan det rinner ut i vattendrag som sjöar, bäckar eller åar.

När marker anläggs och ytor hårdgörs vid till exempel exploateringar eller byggnationer av bostäder minskar möjligheten för vattnet att sjunka undan. Därför har kommunen ett stort ansvar att ha med dagvattenperspektivet i samhällsplanering och då nya områden planläggs.

På vissa platser i områden som redan är bebyggda i Sandviken finns dagvattenledningar i marken som leder dagvatten ut till sjöar och vattendrag, ofta via diken. Det är Sandviken Energi (VA-huvudmannen) som ansvarar för många av dessa ledningar samt underhållet av dem. Det finns även vägföreningar som har egna dagvattenledningar och brunnar som de ansvarar för. Sandviken Energis ansvar är att kunna avleda dagvatten vid normal nederbörd. Delar av ledningsnätet är dock gammalt och byggt utifrån dåtida byggnormer. Olika krav finns för områden med gles bostadsbebyggelse, tät bostadsbebyggelse och områden inom centrum- och affärsområden.

Som markägare är man ansvarig för att dagvattnet rinner av sin tomt eller mark på ett sätt som skyddar den egna och andras fastigheter.

Där diken används för att leda bort dagvatten kan det vara markägaren, vägföreningen, Sandviken Energi eller Tekniska kontoret (kommunen) som är skyldig att se till att dikena fungerar så att vattnet kan rinna av via dem.

På vissa platser där kommunen är markägare äger kommunen också pumpstationer som hjälper dagvattnet att rinna undan och ut i vattendrag. Det betyder att ansvaret för dagvattenhanteringen är delat mellan Tekniska kontoret, Sandviken Energi och övriga markägare. Då diken ofta passerar flera olika områden som tillhör olika markägare och aktörer kan ansvaret i vissa fall vara delat på flera markägare och aktörer.

Vad pågår nu?

I Sandvikens kommun pågår just nu ett övergripande arbete för att reda ut ansvarsförhållandet för dagvattenfrågor. I det arbetet hjälps flera delar av kommunkoncernen åt; Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning (VGS), Tekniska kontoret, Sandviken Energi och Sandvikenhus.

En dagvattenplan fastställdes av kommunfullmäktige i februari 2023. Just nu tas riktlinjer fram utifrån dagvattenplanen. Dessa ska fungera som stöd i det fortsatta arbetet och generellt förtydliga ansvaret för dagvattenhanteringen i kommunen. En kartläggning pågår över inom vilka områden som VA-huvudmannen ansvarar för dagvattenhantering, det så kallade verksamhetsområdet för allmän dagvattenhantering. Därefter kan ansvaret för dagvattenanläggningen och ledningsnätet inventeras och utredas.

VGS är tillsynsmyndighet enligt miljöbalken, som reglerar dagvattenhantering. De bedriver tillsyn för att se till att miljölagstiftningen efterlevs av den som har ansvaret för sin dagvattenhantering, till exempel markägaren, vägföreningen, VA-huvudmannen eller kommunen.

Vilka åtgärder har gjorts för att förebygga översvämningar?

Rensning av diket vid Trebo golfbana

Diket som går söderut från Frejgatan, över Trebo golfbana och vidare i skogen för att rinna ut i Storsjön, har rensats. Arbetet har skett i samarbete mellan Sandvik som äger marken vid golfbanan och Sandvikens kommun som ansvarar för sträckan söder om Säljansvägen.

Begränsningar i flöde för dagvatten från Göransson Arena

Tillflödet till dagvattenledningen från området vid Göransson Arena har begränsats. Detta har gjort att situationen vid järnvägsviadukten på Årsundavägen förbättrats avsevärt och de tidigare problemen med vattensamling vid större regnmängder har så gott som upphört.

Rensning av Alsjöbäcken i Kungsgården

Alsjöbäcken i Kungsgården har rensats på sträckan mellan Torgbacken och Storsjön.

Rensning av dagvattenbrunnar

Löpande under året samt vid behov rensar Sandviken Energi Gata dagvattenbrunnar på uppdrag av Tekniska kontoret. I uppdraget ingår att hålla brunnslocken fria från skräp, samt regelbundet rensa eller suga ut grus och annat skräp ur brunnen så att regn- och smältvatten ska rinna undan bättre och fortsätta vidare till dagvattenledningen.

Fördröjningsmagasin under Jansasparken

Under Jansasparken finns ett fördröjningsmagasin för dagvatten som minskar risk för översvämning i centrum i samband med stora skyfall.

Förebyggande åtgärder utförda av Sandviken Energi

På sandvikenenergi.se beskrivs flera åtgärder som gjorts för att förebygga översvämningar. Läs mer på sandvikenenergi.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.