Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

ANDT - För dig som är ung

Här hittar du information om hur vanligt det är att ungdomar dricker, röker eller har testat narkotika.

Vill du engagera dig i något projekt eller dra igång någon aktivitet med fokus på drogfritt så finns det tips och länkar på den här sidan. Du får även förslag på ungdoms- och föreningssidor samt information om var du kan vända dig om du, eller någon du känner, behöver hjälp eller bara vill prata med någon

Är det sant att ”alla dricker”?

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning CAN Länk till annan webbplats., gör regelbundet undersökningar för att kunna följa drogvanorna bland ungdomar i niondeklass och årskurs två på gymnasiet.

Undersökningen genomförs av alla elever i den årskull som ska svara. Eleverna får då anonymt fylla enkäter med frågor om alkohol, narkotika, dopning och tobak. Statistiken från dessa undersökningar visar att rökningen och alkoholdrickandet har minskat bland ungdomar. Det gäller för ungdomar i hela Sverige, och för Sandvikens ungdomar.

Att ungdomar börjat röka cannabis istället för att dricka alkohol verkar heller inte stämma. Färre ungdomar i Sandviken har testat narkotika om man jämför med ungdomar i hela Sverige.
I Sandviken har narkotikaanvändningen legat samma nivå sedan 2003.

drugsmart Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har samlat en massa fakta om alkohol, narkotika dopning och tobak för dig som vill läsa mer.

Är du orolig för dig själv eller en kompis?

Prata med någon vuxen du litar på och/eller kontakta Socialtjänstens ungdomsenhet.

Dagtid kan du ringa till Individ och familjeomsorgsförvaltningen mellan
kl. 8-17 för råd och stöd.
Barn och familjeenheten 0-12 år, växeln: 026-24 00 00
Ungdomsenheten 13-20 år, växeln: 026-24 00 00

Mer läsning