ANDT - För dig som är förälder
Här kan du som är viktig vuxen hitta information, tips och länkar som rör ANDT (alkohol, narkotika, dopning och tobak) kopplat till barn och unga. Det finns också information om hur barn och unga kan rekryteras in i kriminella gäng.
Hur ser användandet ut bland barn och unga?
Alkohol
Andelen unga som använder alkohol har minskat över tid. Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) har andelen niondeklassare som dricker alkohol någon gång under det senaste året minskat från 81 procent år 2000 till 36 procent år 2021. Bland elever i gymnasiets andra år har andelen minskat från 89 procent år 2004 till 67 procent år 2021.I Sandvikens kommun ser vi en liknande trend där ungdomar dricker allt mindre.
Tobak och nikotin
Andelen tobaks- eller nikotinanvändare har ökat under de senaste åren. Folkhälsomyndigheten rapporterar om att andelen som använder snus för första gången i åldrarna 12–15 år har ökat. Främst är det användandet av nya nikotinprodukter som vitt snus och vape som gjort att den totala andelen tobaks-/nikotinanvändare har ökat.
Det pågår påverkanskampanjer som menar att vitt snus och vape inte är farligt, men det stämmer inte. Produkterna innehåller ofta mer nikotin än vanligt snus och cigaretter vilket är starkt beroendeframkallande. Det kan leda till fysiska skador och unga hjärnor som vant sig vid nikotin blir lättare beroende av andra skadliga ämne.
Narkotika
Narkotikaanvändning bland unga har varken ökat eller minskat så mycket under de senaste tio åren, utan legat på ungefär samma nivå. År 2024 var det 4 procent av eleverna i årskurs 9 och 10 procent av eleverna i år 2 på gymnasiet som använt narkotika det senaste året, på nationell nivå. I Sandvikens kommun är det något färre som använt narkotika än på nationell nivå.
Vad du säger spelar roll!
Din tonåring behöver inte en till kompis, hen behöver en vuxen att lita på. Forskningen visar att tonåringar blir hjälpta av – och vill höra – att föräldrar säger nej till att tonåringar dricker. Så säg nej! Sätt tydliga gränser kring alkohol, tobak och andra droger och berätta varför du tycker och tänker som du gör. Det kan hjälpa din tonåring att fatta bra beslut, även när du inte är med.
Att bestämma vilka regler som ska gälla är svårt för många. Inte minst om ens tonåring säger att vännerna får göra mycket mer. Man vill ju inte att sin tonåring ska hamna utanför. Prata gärna med andra föräldrar eller viktiga vuxna i er närhet. Tillsammans kan ni bestämma vilka regler som ska gälla och peppa varandra.
Ungdomar och kriminell livsstil
För de flesta barn och unga är kriminalitet och våld något som man upplever på avstånd, hör och ser om på nyheter och sociala medier. För barn och unga som dras in i det man kallar för gängkriminalitet börjar det ofta med något litet – till exempel en tjänst som man får pengar eller uppskattning för. Efter det känner man sig tvingad att göra mer eller värre saker – och på så sätt tappar man kontrollen. Därför är det viktigt att alla vuxna skaffar sig kunskap om hur gängen går till väga när de rekryterar för att kunna prata med barn i sin närhet och ha koll på vilka tecken man bör vara uppmärksam på.
Sandvikens kommun har tillsammans med Polisen spelat in en film som tar upp hur rekrytering går till, vilka tecken man ska vara uppmärksam på samt vilket stöd som finns att få om man är orolig för ett barn i sin närhet.
Tips på hemsidor
Tonårsparlören Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - Tips och råd kring hur du kan prata med din tonåring om alkohol
Full koll Länk till annan webbplats. - Hitta argumenten för att säga nej.
Gängsnacket Länk till annan webbplats. - Om barn och unga som rekryteras in i kriminella gäng
Drugsmart Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.- Om olika preparat
Nikotin, är det så farligt? Länk till annan webbplats. - Information om vitt snus och vape
Råd och stöd
Individ- och familjeomsorgsförvaltningen