Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Vård- och omsorgstaxa

För service, vård och omsorgsinsatser tar Sandvikens kommun ut en avgift.

Avgifterna regleras i socialtjänstlagen och baseras på prisbasbeloppet. Prisbasbeloppet fastställs av regeringen och justeras varje år.
Vård- och omsorgstaxa i Sandvikens kommun Pdf, 2.9 MB, öppnas i nytt fönster.

Skicka in dina inkomstuppgifter

Din avgift beror på vilken inkomst och boendekostnad du har. Därför är viktigt att du skickar in dina inkomstuppgifter till oss. Då kan vi beräkna hur mycket just du ska betala i avgift. Om du väljer att inte skicka in dina inkomstuppgifter betalar du full avgift.

Skicka in dina inkomstuppgifter:

  • Första gången du har beviljat insatser
  • Varje nytt år, helst under årets första månader
  • Om din inkomst eller din boendekostnad förändras

Inkomster/pensioner från Försäkringskassan/Pensionsmyndigheten hämtas automatiskt. Det du bör komplettera med är om du har ytterligare inkomstuppgifter, till exempel avtalspension (KPA, Alecta, AMF med flera) boendekostnader och eventuellt bostadsbidrag.

Ett avgiftsbeslut skickas hem till dig.

Jämkning på grund av dubbel bosättning.

Är du ensamstående och flyttar permanent från ordinärt boende till vård- och omsorgsboende så har du möjlighet att söka jämkning på grund av dubbel bosättning.

Jämkning kan inte sökas av den som äger bostadsrätt, villa/annan fastighet eller har bankmedel/kapital/förmögenhet högre än 70 % av prisbasbeloppet. Jämkning sker på omsorgsavgiften.

Ingen jämkning sker på hyra eller matavgift. Omsorgsavgiften jämkas på grund av att man betalar dubbla hyror under en period. Ansökan om jämkning kan göras av ensamstående för max 3 månader.

Kontakta oss

Har du frågor om omsorgstaxan? Kontakta Medborgarservice 026-24 00 00, medborgarservice@sandviken.se.