Alkohol, droger och missbruk - Unga
De flesta vet att alkohol och droger kan vara farliga för kroppen och att användande innebär olika risker, men i början tänker nog ingen på sig själv som missbrukare eller att man ska bli beroende.
Först efter ett tag brukar problemen börja komma och ju längre man håller på, desto svårare blir det att styra sitt användande och att sluta.Risken att hamna i missbruk eller beroende finns för alla, det går inte att veta vem som kommer att göra det eller hur lång tid det kan ta.
Hjärnan har ett belöningscentrum som aktiveras när man sköter om sin kropp, gör bra saker, får beröm, är förälskad med mera. Men det finns också metoder att stimulera belöningscentrum på konstgjord väg. Både narkotika och tillåtna beroendeframkallande droger som alkohol, kaffe och nikotin ger en kemisk stimulering av belöningscentrum. Denna effekt är en viktig del av orsaken till att människor blir beroende av sådana droger. Stimulering av belöningscentrum blockerar också obehagliga känslor.
Om man stimulerar belöningscentrum med droger, alkohol, spel eller matmissbruk så fungerar belöning inte lika bra när man gör bra saker. Missbruket blir en genväg till falsk lycka, en lycka som inte beror på att man gjort något bra.
Olika typer av beroenden
Felaktig användning av belöningscentrum är vanligare hos en del människor som har en personlighet som gör att de behöver mycket stimulans för att må bra och som bär på oro och stress. Det finns alltså en gemensam faktor hos många olika typer av beroenden:
- Alkoholism och drogmissbruk
- Matmissbruk
- Sexberoende
- Spelmissbruk
- Självspäkning och anorexia nervosa (även när man framkallar skada på sig själv, kan detta stimulera belöningscentrum för att skydda kroppen mot smärta)
En likhet mellan ätstörningar och drogmissbruk är att missbruket utvecklas mot ett starkare beroende utan hänsyn till den egna hälsan. Trots allvarliga komplikationer har människor som missbrukar svårt att överge sitt missbruk.
Tecken på missbruksproblem
Några tecken på om ett barn eller ungdom har missbruksproblem kan vara:
- skolkar mycket,
- får sänkta betyg,
- ofta är väldigt trött,
- ljuger eller får kraftiga humörsvängningar och blir aggressivt,
- luktar konstigt,
- har ovanliga märken på kroppen,
- blir väldigt kropps- och träningsfixerade (vid missbruk av till exempel anabola steroider).
Alkohol
Innan kroppen och hjärnan vuxit färdigt är man känsligare för skador och sjukdomar som alkohol kan ge och ska inte dricka alls. För att skydda den som är ung finns det därför åldersgränser för när man får köpa alkohol.
Eftersom det kan vara stor skillnad mellan hur olika personer påverkas av alkohol, kan man aldrig jämföra sitt eget drickande med andras. Det viktigaste är inte exakt hur mycket man dricker, utan att man är uppmärksam på andra saker som kan vara tecken på att man har eller håller på att få problem med alkohol. Det kan till exempel vara:
Vad är för mycket?
Eftersom det kan vara stor skillnad mellan hur olika personer påverkas av alkohol, kan man aldrig jämföra sitt eget drickande med andras. Det viktigaste är inte exakt hur mycket man dricker, utan att man är uppmärksam på andra saker som kan vara tecken på att man har eller håller på att få problem med alkohol. Det kan till exempel vara:
- Att man tål mer. Dricker man ofta vänjer sig kroppen och man behöver mer alkohol än tidigare för att bli full.
- Att man dricker mer än man hade tänkt.
- Att man dricker så mycket att man får minnesluckor. Det kan vara ett tecken på att hjärnan börjat skadas.
- Att man känner att man behöver dricka igen ”dagen efter”, för att må bättre eller för att man känner ett sug.
- Att man fortsätter dricka fast man mår dåligt på något sätt.
- Att drickandet gör att det går sämre i skolan eller på jobbet eller att man struntar i aktiviteter.
- Att ens drickande förstör relationer med kompisar eller familjen.
- Att man inte erkänner för sig själv hur mycket man dricker, och inte vill prata med andra om det.
- Att man blir nedstämd, irriterad eller får ångest. Det kan bero på att man gjort något man ångrar eller skäms för när man varit full, att man vet att man dricker för mycket, eller att kroppen och hjärnan reagerar på alkoholen.
- Att man ofta känner sig rastlös.
- Att man får sömnproblem.
- Att man får ont eller andra problem med magen.
Att dricka för mycket kan också leda till att man hamnar i riskfyllda situationer. Det kan till exempel vara en olycka, bråk eller misshandel, att man har sex fast man inte vill eller sexuella övergrepp. Alkohol kan även göra att man själv gör saker som man inte borde, att man begår brott, skadar sig själv eller någon annan, det kan till och med uppstå livsfarliga situationer.
Alkoholmissbruk innebär att man gång på gång ställer till det för sig, när man har druckit. Alkoholmissbruk är inte samma sak som att vara alkoholberoende, men de hör ihop. Risken för att bli alkoholberoende är större om man dricker ofta eller mycket.
Är du orolig för dig själv eller en kompis?
Prata med någon vuxen du litar på eller kontakta Individ- och familjeomsorgsförvaltningens ungdomsenhet.
Dagtid kan du ringa mellan kl. 8-17 för råd och stöd.
Barn och familjeenheten 0-12 år: 026-24 00 00 (Medborgarservice)
Ungdomsenheten 13-20 år: 026-24 00 00 (Medborgarservice)
Individ- och familjeomsorgsförvaltningen - stöd till barn, ungdom och familj Öppnas i nytt fönster.
Veta mera:
- 1177 om alkohol och droger Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- UMO om alkohol och droger Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- UMO om att bo med en vuxen med alkoholproblem Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- UMO om problem med spel om pengar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Drugsmart - kunskap om alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- NonSmokingGeneration Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.