Denna information gäller för Hofors, Ockelbo och Sandvikens kommun.
Förhandsbesked
Ett förhandsbesked är ett beslut från kommunen som ger dig ett svar på om en viss plats är lämplig att bygga på. Här kan du läsa mer om när det är lämpligt att söka förhandsbesked istället för bygglov och vad som utreds i ett förhandsbesked.
Platsen som utreds är oftast obebyggd utanför detaljplanerat område, och ofta ett område som någon vill stycka av för att bygga på.
Får du ett beslut om förhandsbesked så har vi på kommunen kommit fram till att det du vill bygga på platsen platsen är lämpligt.
Vi har till exempel har undersökt om det går att lösa avlopp och dricksvatten, att det går att hämta hushållsavfall på platsen, att det finns vägar så blåljustrafik som polis, ambulans och brandkår kan ta sig fram till platsen, om marken är lämplig att bygga på, med mera.
Förhandsbesked används både för privatbostäder och andra typer av byggnader.
När ansöker du om förhandsbesked?
Ett förhandsbesked ansöker du om när du har planer på att bygga på en obebyggd plats och vill undvika onödig projektering och kostnader för en byggnad, utan bara vill veta säkert om platsen är lämplig.
Förhandsbesked används vid mindre projekt, om du exempelvis vill bygga ett nytt bostadshus till dig själv, eller starta en mindre affärsverksamhet på en plats.
Vill du istället undersöka om ett område är lämpligt för ett nytt bostadsområde, eller etablera eller utöka en större verksamhet på, då behöver du troligtvis ansöka om ett Planbesked istället. Ett sådant projekt kräver betydligt mer utredning än vad som görs i ett förhandsbesked
Även om du har ett förhandsbesked så måste du ändå ansöka om bygglov när det blir dags att förverkliga byggplanerna. Men eftersom en del av utredningsarbetet för platsen redan är klar i förhandsbeskedet så blir bygglovsavgiften lite billigare om det finns ett giltigt förhandsbesked.
Hur länge gäller ett förhandsbesked?
Ett positivt förhandsbesked gäller i två år från att beslutet vunnit laga kraft. Under tiden som beskedet gäller kan inte kommunen vägra dig bygglov.
Vad kostar det?
Vi tar ut en avgift för att handlägga ditt ärende, och den regleras i vår antagna kommuntaxa. Mer information om taxan finns på sidan Vad kostar bygglov och anmälan?
Vad behöver jag skicka in?
- E-tjänsten för förhandsbesked
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Situationsplan/karta
Öppnas i nytt fönster. i skala 1:400
Här ritar du upp på en fastighetskarta den eventuellt tänkta avstyckningen av tomten samt tillfart och placering av byggnader. Det räcker med ett kartutdrag för att skapa situationsplanen till förhandsbesked. - VA-utredning
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (vatten och avlopp)
Beskrivning av föreslagen vatten och avlopp lösning - Beskrivning av tänkt byggnad (användning, våningsantal m.m.) Volymen och användning av byggnaden är mer viktigt att redovsa än detaljer som fönster och dörrar.
Läs mer om handlingarna på sidan Ritningar och ansökan.
Ansök via e-tjänst eller blankett
Tips och råd
- Är du osäker på om det finns en gällande detaljplan för ditt område? Du kan söka på din adress via kartportalen
Öppnas i nytt fönster..

Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning - Tillsammans skapar vi framtidens samhälle i Hofors, Ockelbo och Sandviken.