Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Denna information gäller för Hofors, Ockelbo och Sandvikens kommun.

Behöver jag bygglov?

När du ska bygga nytt eller förändra behöver du oftast ett bygglov och ett startbesked. En åtgärd som inte behöver bygglov kan kräva en anmälan och det får inte påbörjas innan du har fått ett startbesked från Västra Gästriklands samhällsbyggnadsnämnd.

I listan nedan finns information om de vanligaste projekten och länkar till de e-tjänster som du behöver i ditt projekt. Om just ditt projekt skulle saknas är du välkommen att kontakta bygglovsavdelningen via Medborgarservice 026-24 00 00.

Är det här första gången du ska söka bygglov? I så fall föreslår vi att du tittar på vår film om bygglovsprocessen och vilka handlingar som behövs.

Tips och råd

  • Vet du att du själv kan påverka handläggningstiden när du ansöker om bygglov? Om din ansökan är korrekt och alla handlingar finns med går processen snabbare.
  • Alla ritningar som skickas in måste vara tydliga. Det finns inget krav på att de ska vara arkitektritade men om du inte kan göra dem själv bör du ta hjälp av en expert. Läs mer under Ritningar och ansökan.

Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning - Tillsammans skapar vi framtidens samhälle i Hofors, Ockelbo och Sandviken.