Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Denna information gäller för Hofors, Ockelbo och Sandvikens kommun.

Kontrollplan för byggprojekt

I alla byggprojekt finns det alltid en risk för att en eller flera saker kan gå fel. Dessa potentiella risker ska sammanställas i ett dokument för att sen bevakas under tiden som arbetet pågår. Här kan du hitta förslag på kontrollplaner med eventuella risker i olika projekt och hur du ska redovisa dem för oss på kommunen i din ansökan.

Vad är en kontrollplan?

En kontrollplan är det dokumentet där du sammanställt de risker du identifierat, men också hur kontrollerna ska göras under byggtiden för att minimera fel. En kontrollplan är oftast utformad som en checklista där det i rader och kolumner framgår vad som ska kontrolleras, vem som ska kontrollera det, hur och när kontrollen ska göras, mot vad resultat ska jämföras och på vilket sätt resultatet ska rapporteras. Kontrollplaner kan se lite olika ut, men syftet är alltid detsamma, att försöka undvika byggfel och problem senare vid användning.

När behövs en kontrollplan

Det ska finnas en kontrollplan för alla byggprojekt. Det gäller oavsett om du ska bygga nytt, bygga om, riva, ändra utseende, installera något eller på annat sätt göra förändringar som kräverbygglov eller anmälan till kommunen.

Kravet på kontrollplan gäller även vid bygg- och rivningslov i efterhand, tidsbegränsade bygglov eller att ändra användning av en byggnad.

Vem ska göra Kontrollplanen?

Det är alltid byggherren (du som betalar) som ansvarar för att det finns en kontrollplan och att den följs. Om ditt projekt kräver att det finns en kontrollansvarig, eller om du själv har valt att anlita en för råd och hjälp, då hjälper din kontrollansvarige till att ta fram kontrollplanen med relevanta kontrollpunkter tillsammans med dig.

Läs mer om kontrollansvarig.

När ska jag skicka in förslaget till kontrollplan?

I enklare projekt som inglasning av altan, attefallsåtgärder, mindre nybyggnader, installation av eldstad, installation av hiss och mindre om- och tillbyggnader ska ett förslag till kontrollplan lämnas in redan i samband med ansökan/anmälan.

Om du har ett lite större projekt där det krävs att du har anlitat en kontrollansvarig så behöver du inte skicka in kontrollplanen i ansökan. Då ska du istället skicka in en anmälan om Kontrollansvarig, och sen när bygglovet är beviljat kan ni tillsammans ta fram en kontrollplan.

Läs mer om kontrollansvarig.

Vet du inte vad som gäller för ditt projekt kan du alltid fråga oss på kommunen.

Hur ska jag använda kontrollplanen under byggtiden?

I enklare ärenden där förslaget på kontrollplan ska skickas in i samband med ansökan, så ska du bara skriva i uppgifter om fastigheten, byggprojektet, vem som ska göra kontrollerna och vilka kontrollpunkter som ska vara med i kontrollplanen.

När vi godkänt ditt förslag på kontrollpunkter kopplat till olika risker, och du fått bygglov och startbesked så ska du sen använda kontrollplanen som en checklista under byggtiden.

Under byggtiden gör du sen löpande kontroller av dina kontrollpunkter och signerar dem med ett datum och i vissa fall också en kommentar om ett resultat beroende på kontrollpunkt.

När byggprojektet sen är färdigt så skickar du in din signerade kontrollplan till kommunen och din handläggare kan skriva ut ett slutbesked så du får börja använda exempelvis din nya byggnad eller nyinstallerade kamin.

Exempel på risker, konsekvenser och kontrollpunkter?

Här kan du se några exempel på vad som kan gå fel under byggtiden, vad konsekvenserna kan bli och en lämplig kontrollpunkt. Det här är bara några få förslag på risker som kan uppstå i olika byggprojekt.

Exempel:

Byggnaden hamnar på fel plats, kanske delvis på grannens tomt eller över underjordiska vatten och elledningar, och byggnaden kommer att behöva flyttas.

  • Kontrollpunkt: Att grundplattan eller plintarna hamnat på rätt plats enligt bygglovet och kartor?

Du får inte de takstolar du beställt, men missar det och bygger klart byggnaden. Taket börjar sjukna ihop och läcka vatten på vårvintern när snön börjar töa för att det är underdimensionerat?

  • Kontrollpunkt: Mottagninskontroll av byggmaterial. Har du fått de takstolar eller limträbalkar som du beställt och har de rätt dimension? Kontrolleras mot beställningsordern.

Stommen är inte rätt monterad, det finns risk att byggnaden börjar luta eller delvis rasa

  • Kontrollpunkt: Genomgång att hantverkare följt de monteringsanvisningar som finns?

Dörren till badrummet är för smal, du eller någon familj eller släkting hamnar i rullstol men kommer inte in genom dörren till toaletten)

  • Kontrollpunkt: Har du rätt storlek på innerdörren, kommer du att klara tillgänglighetskraven? vad säger reglerna, mät med måttband.

Den nybyggda gäststugan står ganska nära grannens garage, du bestämmer dig under byggtiden för att sätta in ett extra fönster mot grannens garage för att få in mer ljus. Det börjar brinna i garaget och gäststugan är övertänd inom några minuter för att det nya fönstret försämrat brandskyddet mellan byggnaderna.

  • Är brandskyddet rätt utfört? Följer bygget brandskyddsbeskrivningen eller de byggtekniska regler som finns för brandskydd?

Exempel på kontrollplan

Kommunen har tagit fram några exempel till kontrollplaner som är anpassade till olika typer av projekt som ni ser i listan nedan.

Observera att dessa kontrollplaner bara är exempel, du som byggherre har sen ansvaret att anpassa kontrollplanen till just ditt projekt. Du kan välja de punkterna utifrån förslagen som passar ditt projekt, ta bort de punkter som inte är relevanta, men också lägga till kontrollpunkter som du tycker saknas för just ditt projekt. Du kan titta på flera av kontrollplanerna för att få tips på flera typer av kontrollpunkter och det går att ändra både bland kontrollpunkterna, rubriker och textfält.

Du kan också använda vår tomma mall för kontrollplan  Word, 36.1 kB.för att upprätta en helt egen kontrollplan, med egna kontrollpunkter anpassad för ditt projekt.

Tips och råd

Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning - Tillsammans skapar vi framtidens samhälle i Hofors, Ockelbo och Sandviken.