Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Denna information gäller för Hofors, Ockelbo och Sandvikens kommun.

Bygglov för växthus

Växthuset är en byggnad i genomskinligt material som släpper in solljus men bevarar värmen. Här inne trivs både växter och människor.

Behövs bygglov?

Du behöver ansöka om bygglov för att bygga ett växthus. Men om du bor i ett en- eller tvåbostadshus kan du i vissa fall tillämpa friggebodsregeln eller bygga Attefallshus och då behövs inget bygglov.

Observera att ett växthus oftast är en fristående byggnad. Om du ska glasa in en altan eller ett uterum gäller andra regler. Läs mer under altan.

Läs om hur bygglovsprocessen går till

Vad kostar det?

En avgift tas ut för handläggningen av ditt ärende. Avgiften regleras i kommunen antagen taxa. Mer information om taxan finns på sidan Vad kostar bygglov och anmälan?

Vad behöver jag för att göra min ansökan?

Läs mer om handlingarna på sidan Ritningar och ansökan.

Ansök via e-tjänst eller blankett

Tips och råd

  • Vet du att du själv kan påverka handläggningstiden när du ansöker om bygglov? Om din ansökan är korrekt och alla handlingar finns med går processen snabbare.
  • Alla ritningar som skickas in måste vara tydliga. Det finns inget krav på att de ska vara arkitektritade men om du inte kan göra dem själv bör du ta hjälp av en expert. Läs mer under Ritningar och ansökan.

Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning - Tillsammans skapar vi framtidens samhälle i Hofors, Ockelbo och Sandviken.