Denna information gäller för Hofors, Ockelbo och Sandvikens kommun.
Skyltar och vepor
Skyltar och vepor kommer i alla färger och former. Gemensamt för dem alla är att de ska synas och dra uppmärksamheten till sig utan att de blir en ökad risk för olyckor. Här hittar du information om vad som gäller för bygglov vid olika typer av skyltar på olika områden och platser.
Om skyltar är olämpligt placerade kan placeringen skymma sikten, tillhörande belysning riskerar att blända trafikanter eller störa boende i närheten. Visst ljust och rörelse på digitala skyltar kan också upplevas som störande. Kommunens uppgift (men även Länsstyrelsen och Trafikverkets) är att säkerställa att risken för olyckor på grund av skyltar och vepor begränsas, och därför kräver skyltmaterial ofta bygglov eller annat tillstånd.
Behövs bygglov?
Inom detaljplanerat område:
Inom detaljplanerat område krävs det normalt bygglov för att sätta upp skyltar och vepor. Men det finns undantag och det behövs inte bygglov för:
- en skylt med högst 1 kvadratmeter area
- en orienteringstavla med högst 2 kvadratmeter area
- skyltar för tillfälligt evenemang, där skylten är uppsatt i högst 4veckor
- skyltar inomhus
- reklamskyltar i samband med val eller folkomröstning
- nationsflagga, flagga med kommunvapen eller liknande
- vägmärke, en tilläggstavla eller annan anordning för anvisning av trafik
- sjömärke eller en säkerhetsanordning för sjöfarten
- väg- och trafikskyltar
- inomhusskyltar
Skyltar i område eller byggnader som är särskilt värdefullt från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt kräver alltid bygglov (kan till exempel vara utpekat i översiktsplan, detaljplan eller kulturmiljöinventering).
Utanför detaljplanerat område
Det krävs normalt inte bygglov för skyltar och vepor utanför detaljplanerat område, om det inte finns ett utökat krav på bygglov i områdesbestämmelse eller är ett område med högt kulturmiljövärde eller liknande. .
Men även om skyltar utanför detaljplanerat område inte kräver bygglov så kan de kräva tillstånd hos länsstyrelsen. Skyltar som placeras efter vägar måste exempelvis också vara trafiksäkra och hanteras enligt Väglagen. För mer information kan ni kontakta Länsstyrelsen Gävleborg.
Är du osäker vad som gäller där du tänkt sätta upp en skylt eller vepa kan du alltid fråga oss på kommunen.
Vad kostar det?
Vi tar ut en avgift för att handlägga ditt ärende, och den regleras i vår antagna kommuntaxa. Mer information om taxan finns på sidan Vad kostar bygglov och anmälan?
Vad behöver jag för att göra min ansökan?
- Situationsplan
- Kontrollplan
- Fasadritning
- För skylt på fasad: rita skylten skalenligt med mått på fasadritningen och ange mått från mark, vinkelskylt ska också redovisas från sidan.
- För fristående skylt på mark: rita skyltens fyra fasader och redovisa hur den ska stå på marken.
- Detaljritning som visar storlek (bredd, höjd och djup) samt färgval med mera.
Läs mer om handlingarna på sidan Ritningar och ansökan.
Ansök via e-tjänst eller blankett
Tips och råd
- Vet du att du själv kan påverka handläggningstiden när du ansöker om bygglov? Om din ansökan är korrekt och alla handlingar finns med går processen snabbare.
- Alla ritningar som skickas in måste vara tydliga. Det finns inget krav på att de ska vara arkitektritade men om du inte kan göra dem själv bör du ta hjälp av en expert. Läs mer under Ritningar och ansökan.

Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning - Tillsammans skapar vi framtidens samhälle i Hofors, Ockelbo och Sandviken.