Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Denna information gäller för Hofors, Ockelbo och Sandvikens kommun.

Komplementbyggnad (carport, garage, förråd)

Mindre byggnader kan i vissa fall vara bygglovsbefriade, men om du planerar att bygga ett normalstort garage behöver du nästan alltid bygglov.

Behövs bygglov?

Om du ska bygga en carport, ett garage eller ett fristående förråd på din tomt behöver du i de allra flesta fall ansöka om bygglov. Men beroende på hur stort du ska bygga och om det finns fler småbyggnader på tomten kan det i vissa fall räknas som Attefallshus Öppnas i nytt fönster. eller friggebod Öppnas i nytt fönster.. Då behöver du inte ansöka om bygglov, men du kan behöva göra en anmälan och få ett startbesked. Om du är osäker på vad som gäller kan du kontakta bygglovsavdelningen via Medborgarservice.

Vad kostar det?

En avgift tas ut för handläggningen av ditt ärende. Avgiften regleras i kommunen antagen taxa. Mer information om taxan finns på sidan Vad kostar bygglov och anmälan?

Ansök via e-tjänst eller blankett

Tips och råd

  • Vet du att du själv kan påverka handläggningstiden när du ansöker om bygglov? Om din ansökan är korrekt och alla handlingar finns med går processen snabbare.
  • Alla ritningar som skickas in måste vara tydliga. Det finns inget krav på att de ska vara arkitektritade men om du inte kan göra dem själv bör du ta hjälp av en expert. Läs mer under Ritningar och ansökan.

Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning - Tillsammans skapar vi framtidens samhälle i Hofors, Ockelbo och Sandviken.