Denna information gäller för Hofors, Ockelbo och Sandvikens kommun.
Bygglov för villa
Att bygga ett nytt hus är ett omfattande projekt som kräver tid, engagemang och noggranna förberedelser. En del i projektet är att söka bygglov och ta fram de nödvändiga dokumenten om hur huset ska byggas. Här hittar du information om hur du förbereder dig på bästa sätt.
När du söker bygglov för villa så beviljar vi först ett bygglov. Det tillåter att huset får byggas på en specifik plats med ett visst utseende. Men för att få börja bygga själva huset behöver du sen också ett startbesked. Startbeskedet får du när du med tekniska dokument visat i detalj hur du tänker bygga huset.
Läs här lite mer om hur hela bygglovsprocessen går till Öppnas i nytt fönster.
Förberedelser
1. Ta reda på vad som gäller för ditt område
Planera inte för mycket hur ditt hus ska se ut innan du vet att det är möjligt att bygga det där du vill. Beroende på var du bor finns det olika regler för byggnader. Det kan finnas begränsningar för byggnaders storlek, höjd, takvinklar samt vilka material och färger som är tillåtna i området. Det kan också finnas regler om kulturmiljö som också kan påverka hur du får bygga. Via karthubben (kommunens karttjänst) kan du ta reda på om det finns en gällande detaljplan för ditt område. Om det inte finns en detaljplan kan du behöva söka ett förhandsbesked för att få veta om tomten är lämpligt att bygga på.
2. Beställ en karta
För att kunna skicka in ett bygglov behöver du beställa en karta. Kartan behöver du för att kunna rita in vad det är du planerar att bygga. Den färdiga ritningen kallas för situationsplan och är en av de dokument du behöver skicka in. Beroende på var du planerar att bygga ställer det olika krav på kartan.. Ska du bygga inom ett detaljplanerat område så behöver du beställa en nybyggnadskarta. Är du osäker villken typ av karta du behöver kan du alltid fråga en bygglovshandläggare på kommunen.
Läs mer och beställ din nybyggnadskarta.
3. Anlita en kontrollansvarig
När du ska bygga ett hus behöver du anlita en kontrollansvarig. Några av den kontrollansvariges uppgifter är att hjälpa till med förslaget till kontrollplan, följer upp att bygget följer relevanta byggregler, närvarar vid viktiga möten och utför viss dokumentation över byggprojektet.
Vad kostar det?
Vi tar ut en avgift för att handlägga ditt ärende, och den regleras i vår antagna kommuntaxa. Mer information om taxan finns på sidan Vad kostar bygglov och anmälan?
Vad behöver jag för att göra min bygglovsansökan?
- Situationsplan/karta
Öppnas i nytt fönster.
- Planritning
Öppnas i nytt fönster.
- Fasadritning
Öppnas i nytt fönster.
- Sektionsritning
Öppnas i nytt fönster.
- Anmälan om kontrollansvarig
Öppnas i nytt fönster.
läs mer om handlingarna på sidan Ritningar och ansökan.
För att sen få ett startbesked för att få börja bygga, behöver du lämna in flera tekniska dokument. Men vad som behövs just i ditt ärende kommer din handläggare informera dig om när du fått bygglovet.
Anmälan via e-tjänst eller blankett
Tips och råd
- Kom ihåg att du inte får börja bygga ditt hus förrän du har fått startbesked.
- Visste du att du själv kan påverka handläggningstiden när du ansöker om bygglov? Om din ansökan är korrekt och alla handlingar finns med går processen snabbare.
- kom ihåg att byggnader måste vara tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmågan. Läs mer om tillgänglighet i byggnader.
- Alla ritningar som skickas in måste vara fackmannamässigt utförda. Om du inte kan göra dem själv bör du ta hjälp av någon med tillräcklig kunskap. Läs mer under Handlingar och ansökan
Öppnas i nytt fönster..

Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning - Tillsammans skapar vi framtidens samhälle i Hofors, Ockelbo och Sandviken.