Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Denna information gäller för Hofors, Ockelbo och Sandvikens kommun.

Denna information gäller för Hofors, Ockelbo och Sandvikens kommun.

Vedeldning

Att elda med förnyelsebara bränslen, som till exempel ved och pellets, är ur klimatsynpunkt bättre än att elda med fossila bränslen. Vid eldning av ved kan det dock bildas luftföroreningar som är hälsofarliga för människor att andas in.

Du som eldar

Använder du vedpanna för uppvärmning eller kamin alternativt braskasett för myseldning är det bra att regelbundet se över anläggningen så att den fungerar som den ska. Du bör också tala med dina grannar för att höra om någon besväras av röken.

Genom att elda rätt kan du göra en stor skillnad för både hälsa och miljön. För tips om en bra eldningsteknik och vad du bör tänka på när du eldar med ved, besök Naturvårdsverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Innan du installerar eller ändrar en eldstad, rökkanal, braskamin, kakelugn eller öppen spis, och numera även kassett eller insats, ska åtgärden anmälas till samhällsbyggnadsnämnden. Läs mer om detta på sidan Bygglov och anmälan av byggåtgärderöppnas i nytt fönster.

Besväras du av andras eldning?

Om du får besvär när någon eldar bör du alltid först kontakta den som eldar. Ta kontakt genast när besvär uppstår, så att den som eldar vet vilka förhållanden som orsakade besvären. Be denne kontrollera sin anläggning och eldningsteknik. Fortsätter besvären kan du kontakta Västra Gästriklands samhällsbyggnads­förvaltning genom att göra en anmälan om störning.

Sidan uppdaterad: 2020-04-02
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning - Tillsammans skapar vi framtidens samhälle i Hofors, Ockelbo och Sandviken.